Η αποχή στο σημερινό δημοψήφισμα κρίνει την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η αποχή στο σημερινό δημοψήφισμα κρίνει την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών

-Αφήνει ο Τσίπρας τον Καμμένο και ψάχνει για άλλους συνεταίρους
-Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα

Σε παρατεταμένη περίοδο αναταράξεων και πολιτικών ανατροπών εισέρχεται η χώρα με φόντο το ζήτημα των Σκοπίων. Το σημερινό δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για μια αλληλουχία γεγονότων, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει αν οι εξελίξεις θα μείνουν στα όρια των Σκοπίων ή θα επεκταθούν και στη χώρα μας.

Καθοριστικής σημασίας εκτιμάται ότι θα είναι η παρέμβαση, ωμή και απροκάλυπτη σε ορισμένες περιπτώσεις, του διεθνή παράγοντα (ΗΠΑ, Γερμανίας κ.ά.). Η αισιοδοξία που εξέπεμψε ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε μία επιπλέον και άκρως ενδιαφέρουσα παράμετρο:

Τη βεβαιότητά του ότι ο βίος της κυβέρνησης θα παραταθεί ακόμη και στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Με τη δήλωσή του αυτή ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την πρόθεσή του για εξάντληση της τετραετίας, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο του ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…» και πως αν καταψηφίσει τη συμφωνία και αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την επικυρώσει.

Επιπλέον, ότι θα αναζητήσει τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα και τον χώρο των ανεξάρτητων ούτως ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της μέχρι τη λήξη της θητείας της. Είναι πλέον σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θα παίξει γερό παιχνίδι στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια. Θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση όταν ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια.

Αυτό θα γίνει από τον Μάρτιο και πέρα. Ακόμα και αν ο κ. Καμμένος και όσοι τον ακολουθούν καταψηφίσουν, το Μαξίμου πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 και λίγο παραπάνω για να περάσει τη συμφωνία (υπάρχουν και νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα τη στηρίξουν, υπάρχουν ανεξάρτητοι και πιθανόν και κάποιοι από το Ποτάμι, υπάρχει η κ. Παπακώστα κ.ά.). Εύκολα ή δύσκολα, ο κ. Τσίπρας θα συγκεντρώσει στη Βουλή την αναγκαία πλειοψηφία για τη συμφωνία.

Για να πέσει όμως η κυβέρνηση χρειάζεται πρόταση μομφής που να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Ή χρειάζεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και να μη λάβει 151 ψήφους. Ωστόσο το σενάριο αυτό έχει απωθηθεί το τελευταίο διάστημα από το Μαξίμου, διότι θέλουν να αφήσουν τη ΝΔ να φέρει πρόταση μομφής και να τεσταριστεί ο κ. Κάμμενος και όσοι από τους ΑΝΕΛ τον ακολουθήσουν στην καταψήφιση της συμφωνίας.

Αν, δηλαδή, θα έχει τα πολιτικά κότσια να ρίξει με την ψήφο του μια κυβέρνηση που επί περίπου τέσσερα χρόνια ήταν κυβερνητικός εταίρος και κατείχε υπουργικό αξίωμα και ο ίδιος και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν προβλέπεται από το Σύ­νταγμα κύκλος διερευνητικών επαφών με εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Όλα θα κριθούν μέσα στη Βουλή και ο κ. Καμμένος πολύ δύσκολα θα επιβιώσει πολιτικά αν ψηφίσει υπέρ σε μια πρόταση μομφής από τη ΝΔ.

Αναταράξεις
Εκτός από την πίεση του Μεγάρου Μαξίμουμ την κρίσιμη ώρα ο κ. Καμμένος θα έχει να αντιμετωπίσει και την ανταρσία μερίδας βουλευτών του. Τρεις εξ αυτών, οι Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, προσανατολίζονται στο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος. Οι ΑΝΕΛ ωστόσο δεν είναι το μοναδικό κόμμα που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα λόγω Σκοπιανού.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ποτάμι, όπου η διάσπαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και αυτό διότι τρεις από τους έξι βουλευτές, οι Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Δανέλλης και Σπ. Λυκούδης, θα συμπορευθούν με τον Στ. Θεοδωράκη και θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Αντίθετα, Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς θα πουν «όχι» και -αν όχι αυτόματα- σύντομα θα αποχωρήσουν από το κόμμα, με προορισμό εκτός απροόπτου τη Νέα Δημοκρατία.
Ενδεχόμενες διαφωνίες βουλευτών για το Σκοπιανό θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα και για την Ένωση Κεντρώων, που τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ