Τα πρόσφατα επιτεύγματα και οι μελλοντικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του μελανώματος

Τα πρόσφατα επιτεύγματα και οι μελλοντικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του μελανώματος

Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του μελανώματος είναι το αντικείμενο των εργασιών του διήμερου Fοrum με τίτλο «Πρόσφατα Επιτεύγματα και Μελλοντικές Προσεγγίσεις στη Θεραπεία του Μελανώματος» που διοργανώνει η Bristol – Myers Squibb Ελλάδας, στις 28 – 29 Σεπτεμβρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες του διήμερου Forum είναι, μεταξύ άλλων: Οι νεότερες εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του μελανώματος, τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου για ανοσοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία, η αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη διαχείριση της νόσου, η ανάγκη για επικουρική θεραπεία και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές αυτής. Επίσης, μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων θα δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την θεραπεία για το μελάνωμα, όπως: κριτήρια επιλογής θεραπείας, διάρκεια θεραπείας, διαχείριση ασθενών, μελλοντικές εξελίξεις κ.ά.

Αναφερόμενη στη διοργάνωση του διήμερου Forum, η Ελισάβετ Προδρόμου, γενική διευθύντρια της Bristol – Myers Squibb Ελλάδας δήλωσε :

«Η BMS φιλοξενεί ένα forum ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, κατά τη διάρκεια του οποίου 20 διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα της Ογκολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συναντηθούν στην Αθήνα προκειμένου να αναλύσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις, σχετικά με τη νόσο του μελανώματος, από την πρόληψη έως τη διάγνωση και τη θεραπεία με βάση την ευρεία κλινική και ερευνητική τους εμπειρία.

Η επιστημονική συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θεραπευτικές επιλογές και κατευθύνσεις καθώς και στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της νόσου, σε συνδυασμό με την παρουσίαση πρόσφατων αποτελεσμάτων και μελετών σχετικά τόσο με την ανοσοθεραπεία όσο και με τις στοχευμένες θεραπείες. Ενισχύοντας πρωτοβουλίες της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας, θεωρούμε ότι συμμετέχουμε από την πλευρά μας στην υποστήριξη της καινοτομίας για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, με γνώμονα την εταιρική μας δέσμευση παγκοσμίως προς τους ογκολογικούς ασθενείς».

Από την πλευρά της η καθ. Παθολογίας Ογκολογίας Έλενα Γκόγκα, διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», δήλωσε: «Το μελάνωμα είναι μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Ωστόσο, η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά την πορεία της νόσου σε όλα τα στάδιά της. Ενδεικτικά, η διάμεση επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα δεν ξεπερνούσε τους 6-9 μήνες, ενώ, με την εισαγωγή προηγμένων θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχεύουσες θεραπείες, η πενταετής επιβίωση διαμορφώνεται στο 35-40%1,2,3. Το συγκεκριμένο Forum αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στην πρόληψη και τη διάγνωση του μελανώματος, την κλινική εφαρμογή των νέων θεραπειών, τους προβληματισμούς για την καλύτερη προσέγγιση και διαχείριση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και την αντιμετώπιση της νέας τάξης των παρενεργειών. Τέλος, επιστημονικές εκδηλώσεις αυτού του είδους, αποτελούν αφορμή για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των χωρών με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα του μελανώματος».

Επίσης ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εκδήλωση υψηλού επιστημονικού κύρους που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε θέματα κλινικής πρακτικής στη διαχείριση του μελανώματος και που φέρνει την Ελληνική ογκολογική κοινότητα σε επαφή με καταξιωμένους επιστήμονες από όλη την Ευρώπη. Η ΕΟΠΕ, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στον ασθενή, στηρίζει τις δράσεις που προάγουν την έρευνα, τη συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και βελτιστοποιούν τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων».


Σχολιάστε εδώ