Γερμανικός τύπος για ΠΓΔΜ: «Τελευταία ευκαιρία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον»
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητά του για την πορεία που θα χαράξει μελλοντικά η μικρή βαλκανική χώρα.
Η SZ αναφέρει μεταξύ άλλων την αλλαγή ονομασίας της εθνικής οδού που οδηγεί από τα Σκόπια προς τον Νότο, η οποία μετονομάστηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σε «Δρόμο Φιλίας» από «Δρόμο Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ περιστρέφεται γύρω από την ιστορική κληρονομιά και την εθνική ταυτότητα –και επειδή είναι θέμα που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, οι εθνικιστές σε αμφότερες τις πλευρές μπόρεσαν να ρίξουν επανειλημμένα λάδι στη φωτιά. Η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου […] ήταν πραγματικά μια χειρονομία φιλίας προς την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας την αποδέχθηκε παρά τις σφοδρές αντιστάσεις στη χώρα του, όπου η βουλή καλείται ακόμη να ψηφίσει για τη συμφωνία. Το πρώτο εμπόδιο είναι όμως τώρα το δημοψήφισμα στη Μακεδονία –και αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει κερδηθεί», υπογραμμίζει η SZ, σχολιάζοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια στη σκιά της παγκόσμιας πολιτικής, οι Μακεδόνες βρίσκονται ξαφνικά με αυτό το δημοψήφισμα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος».
Το δημοψήφισμα δεν είναι ο τελευταίος σκόπελος
«Τελευταία ευκαιρία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον» για τη βαλκανική χώρα χαρακτηρίζει το επικείμενο δημοψήφισμα η Stuttgarter Nachrichten στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα της Στουτγκάρδης μεταφέρει σε ανταπόκρισή της από την επαρχιακή πόλη Κράτοβο, στα βορειοανατολικά της ΠΓΔΜ, αλλά και από τα Σκόπια το κλίμα έντονης διαφωνίας μεταξύ των πολιτών ως προς τη συμφωνία που προβλέπει μετονομασία της χώρας τους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το δημοσίευμα παραθέτει τη δήλωση του Γκιόργκι Ιβανόφ από τη Νέα Υόρκη, με την οποία κατέστησε σαφές ότι θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα της Κυριακής και προσθέτει: «Κατά τα άλλα οι πολέμιοι της μετονομασίας έχουν ισχνή παρουσία. Το εθνολαϊκιστικό κόμμα VMRO-DMPNE πλήττεται από σοβαρούς εσωτερικούς ανταγωνισμούς από τότε που πέρασε στην αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να δώσει κάποια σύσταση για συμμετοχή ή μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος. Αντ’ αυτού το VMRO καλεί τους υποστηρικτές του να αποφασίσουν κατά το δοκούν εάν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα –ή και όχι», γράφει η Stuttgarter Nachrichten.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή Die Welt, εάν το δημοψήφισμα επισφράγιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, «θα επρόκειτο για την επίλυση της μεγαλύτερης διένεξης στα ταραγμένα Βαλκάνια τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. […] Το αν η κυβέρνηση (σ.σ. της ΠΓΔΜ) μπορέσει να επιτύχει ξεκάθαρη έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη νέα κρατική ονομασία, δεν είναι καθόλου προδιαγεγραμμένο. Διότι ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ είναι κατά της συμφωνίας, όπως και η αντιπολίτευση. Επιχείρημά τους είναι ότι θα χαθεί η εθνική τους ταυτότητα». Η εφημερίδα του Βερολίνου υπογραμμίζει πάντως ότι άσχετα με την έκβαση του δημοψηφίσματος, η νέα ονομασία θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα της βουλής στα Σκόπια, ενώ εκκρεμεί και η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.