Αλ. Τσίπρας: Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να γίνουμε μέρος της λύσης (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να γίνουμε μέρος της λύσης (βίντεο)

Πριν από τρία χρόνια, όταν για πρώτη φορά απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα ήταν στην εμπροσθοφυλακή τριών επάλληλων διεθνών κρίσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλία του πρωθυπουργού:

> Τα τελευταία 8 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή τριών διεθνών κρίσεων: Της οικονομικής, της προσφυγικής, της κρίσης ασφάλειας. Σήμερα, είναι παράγοντας σταθερότητας & ειρήνης στην περιοχή, μέρος της λύσης των προβλημάτων. Ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ.

> Το 2015 το ερώτημα ήταν αν η Διεθνής Κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσα από την αναζήτηση συλλογικών λύσεων. Σήμερα έχει έρθει στην επιφάνεια ένα «τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης» προς τους θεσμούς, όπως το αποκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

> Η ανάδειξη των εθνικιστικών δυνάμεων και η επιθετική τους στάση έδειξε ότι το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να βασιστούμε στους διεθνείς θεσμούς για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση κοινών αξιών, αλλά κατά πόσο αυτά τα προβλήματα και αυτές οι αξίες είναι όντως κοινές.

> Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση πρωτίστως σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας.

> Προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους & την υποστήριξη των αδύναμων. Αφήνουμε πίσω τα προγράμματα που γεννούσαν ύφεση, με ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019.

> Η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές.

> Κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία. Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

> Ασκήσαμε δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνταν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Τις χώρες που θέλουν να είμαστε μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις.

> Ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης. Σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά.

> Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκαθαρίζουμε την πλήρη στήριξή μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

> Προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα & την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Μέσω του διαλόγου μας με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δεν είναι σημαντική μόνο για τη περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει & μοντέλο για την επίλυση διαφορών.

> Το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική & λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά.

> Καμία σύγχρονη, δημοκρατική, πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος άλλων.

> Μια σύγχρονη, δημοκρατική, πατριωτική πολιτική, πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

> Πρέπει να στηρίξουμε την Ατζέντα 2030, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, τη Συμφωνία των Παρισίων, τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά τις αδυναμίες της & την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, στη βάση ενός συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Σχολιάστε εδώ