Πώς να μην προκαλεί ο Ζάεφ όταν υποκλίθηκε σ’ αυτόν ο αμερικανός αντιπρόεδρος

Πώς να μην προκαλεί ο Ζάεφ όταν υποκλίθηκε σ’ αυτόν ο αμερικανός αντιπρόεδρος

-Στηρίζουν όλοι τα Σκόπια… -«Ξεθάψανε» ακόμη και τον Τζ. Μπους -Μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιστρατεύθηκε…

Είναι πρωτόγνωρη στα παγκόσμια χρονικά η στήριξη του διεθνή παράγοντα (Αμερικανών και Ευρωπαίων) προς τον Ζ. Ζάεφ, και ταυτόχρονα είναι χωρίς προηγούμενο οι πιέσεις που ασκούνται προς τους πολίτες των Σκοπίων για να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία.

Κι όσο πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος τόσο θα εντείνεται η στήριξη στον Ζ. Ζάεφ αλλά και οι πιέσεις προς τον λαό της γειτονικής χώρας.

Ωσάν η γειτονική χώρα να έπαψε να είναι ένα μικρό κρατίδιο με μηδενική επιρροή στην περιοχή και να μετατράπηκε σε «Ομφαλό της Γης». Απόδειξη της ισχυρής επιθυμίας, ιδίως των ΗΠΑ, να κλείσει το θέμα οριστικά και αμετάκλητα, αλλά και ένδειξη της αγωνίας που υπάρχει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν το «ναι» ήταν εξασφαλισμένο δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη κινητοποίηση.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ζ. Ζάεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον και έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Βάσει πρωτοκόλλου και με βάση την ισχύ των Σκοπίων, κάτι τέτοιο θα ήταν σχετικώς απίθανο, το πολύ πολύ να συναντούσε τον… επιτελάρχη ή τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Η Ουάσινγκτον «ανάστησε» μέχρι και τον πρώην Πρόεδρο Τζ. Μπους τον νεότερο, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τους πολίτες των Σκοπίων παροτρύνοντάς τους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Αναφέρει δε τη γειτονική χώρα σκέτο… «Μακεδονία». Από το κείμενο φαίνεται ότι φέρει βαρέως το γεγονός ότι ως Πρόεδρος το 2008 δεν είχε καταφέρει να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, προσκρούοντας τότε στο βέτο του Κ. Καραμανλή. Στον χορό και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες, ο οποίος άλλωστε υπηρετεί επί της ουσίας την πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος προέτρεψε τις δύο χώρες, Ελλάδα και Σκόπια, να κυρώσουν τη συμφωνία, που θα είναι προς όφελος των λαών και της ευρύτερης περιοχής.

Στην Αθήνα ήρθε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία, ενώ επαίνεσε Τσίπρα και Κοτζιά τονίζοντας ότι ακολουθούν «υπεύθυνη πολιτική». Αποθρασυμένος λόγω όλης αυτής της στήριξης που έχει από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, ο Ζ. Ζάεφ σε επίσημες δηλώσεις του έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα ‘‘Μακεδονία’’ εκτός από τη δική μας»! Πρόσθεσε δε ακόμη: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η ‘‘Μακεδονία’’ μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο». Ισχυρισμός που ισοδυναμεί με ηχηρό ράπισμα για την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, που επιμένουν ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας μας.

Σε σχετική δήλωσή της η Φ. Γεννηματά σημείωσε: «Ο κ. Ζάεφ μίλησε σήμερα για τη μία και μοναδική ‘‘Μακεδονία’’». Δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, ανοίγει νέους».


Σχολιάστε εδώ