Νέα εξέλιξη: Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την έρευνα διαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα
Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η αρμόδια Εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτώ επιβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι η Κομισιόν παρέπεμψε στον OLAF, την υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ, υπόθεση δυνητικής κακής χρήσης κονδυλίων για τη διατροφή των μεταναστών με κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, αφού ξεκαθάρισε ότι ο OLAF είναι απόλυτα αυτόνομος οργανισμός και δεν λαμβάνει εντολές από την Κομισιόν, δήλωσε πως καθώς η Κομισιόν δεν είχε την αρμοδιότητα να κρίνει επί των σχετικών καταγγελιών για κακή χρήση κονδυλίων σε σχέση με συγκεκριμένα κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν για υπηρεσίες catering, αποφάσισε να παραπέμψει την σχετική υπόθεση στον OLAF.
H Nατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν επισκέφθηκαν δύο φορές το hot spot της Μόρια και “δεν βρήκαν ενδείξεις κακής χρήσης κονδυλίων” και ως εκ τούτου, όπως είπε, η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση των σχετικών δαπανών.
Σημείωσε μάλιστα υπάρχουν τακτικές διαδικασίες ελέγχου και πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πως γίνεται ο έλεγχος.
Τόνισε τέλος ότι υπάρχουν δύο ειδών κονδύλια για το θέμα, τακτικά και έκτακτα τα οποία ελέγχονται με ξεχωριστές διαδικασίες.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον ΟLAF μετά από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, αφορά ένα κονδύλι 52 εκ.ευρώ και ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Η ίδια η Κομισιόν δεν διαπίστωσε κακή χρήση – σύμφωνα με την πηγή “πήγαμε, είδαμε ότι υπάρχουν εταιρίες catering όπως έπρεπε και μοίραζαν γεύματα, γι’αυτό και εγκρίναμε τα κονδύλια”, είπε.
“Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και γι’αυτό, καθώς δεν είχαμε αρμοδιότητα ελέγχου παραπέμψαμε την υπόθεση στον OLAF”.
H υπόθεση αφορά τα λεγόμενα έκτακτα και όχι τα τακτικά κονδύλια για το μεταναστευτικό. Τα τακτικά κονδύλια υπάγονται στον τακτικό έλεγχο που διεξάγει και θα διεξάγει η DGBUDGET.
Συγκεκριμένα η αρμόδια Εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτώ δήλωσε:
«Η Κομισιόν έχει πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ και ένα πολύ αυστηρό και λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης για να εξακριβωθεί ότι όλα τα κονδύλια έχουν δαπανηθεί σωστά.
Για παράδειγμα, διεξάγουμε κάθε χρόνο πλήρη ετήσια εκκαθάριση των λογαριασμών για όλη τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που παρέχεται στα κράτη μέλη και πραγματοποιούμε τακτική παρακολούθηση των έργων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης.
Η Κομισιόν δεν έχει διαπιστώσει μέχρι σήμερα στοιχεία ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κακοδιαχειριστεί τα κονδύλια.
Όσον αφορά το εν λόγω συγκεκριμένο έργο – μια επιχορήγηση βοήθειας έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας για παροχή τροφίμων- η Κομισιόν διενήργησε επίσκεψη παρακολούθησης (όχι ελέγχου) στα τέλη του 2016 και ακόμη μία επίσκεψη τον Ιούνιο του 2017. Διαπιστώσαμε ότι το φαγητό ήταν πράγματι στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης, πράγμα που μας επέτρεψε να καταβάλουμε τα κεφάλαια το 2018 (για την επιστροφή του κόστους).
Δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί – οι οποίοι δεν έγιναν από εμάς – σχετικά με τα παράνομα κέρδη που πραγματοποιούν οι εταιρείες τροφοδοσίας δεν μπορούν να ελεγχθούν από επίσκεψη παρακολούθησης, η Κομισιόν άφησε το θέμα αυτό στα χέρια του OLAF. Ο OLAF είναι ο μοναδικός φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνήσει την απάτη για τα κονδύλια της ΕΕ.»
Πηγή: real.gr