Η φινλανδοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου ο στόχος του Ερντογάν

Η φινλανδοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου ο στόχος του Ερντογάν

Τέλος στις ψευδαισθήσεις

-Οι συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό στοίχημα της Λευκωσίας

Το ΣΕΑ της Τουρκίας, που συνεδρίασε την Πέμπτη, εξέδωσε ανακοίνωση που περιέχει σαφή αναφορά σε Αιγαίο και Κύπρο, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της χώρας του τονίζοντας ότι παρά το οδυνηρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη Συρία, αλλά κυρίως στην οικονομία, η στρατιωτική επιλογή έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας παραμένει πάντοτε στο τραπέζι.

Η δήλωση ότι η Ανατολική Μεσόγειος απέχει μόλις λίγα λεπτά από την Τουρκία, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα, και ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο, αλλά εάν χρειασθεί θα την αποκτήσει, συνιστά μια απροκάλυπτη απειλή εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και υπενθύμιση του επονείδιστου «δόγματος» του 1974, βάσει του οποίου η Ελλάδα απέχει πολύ από την Κύπρο…

Όμως ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του κατά την πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο Τουρκικός Στρατός, αλλά θα αυξηθεί, και ότι εάν ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι και είχαν αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν, τώρα θα είχαν αποχωρήσει τα στρατεύματα.
Ο τούρκος Πρόεδρος με τις δηλώσεις αυτές επιχειρεί, εκτός της εύκολης επίδειξης δύναμης, να υπονομεύσει και κάθε προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Δηλώνοντας ότι δεν δέχεται την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και απειλώντας συγχρόνως πως ό,τι κι αν συμβεί τα τουρκικά αεροπλάνα είναι μόλις λίγα λεπτά από τον στόχο τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, επιβεβαιώνει όσους επιμένουν, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ότι θα πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις στο θέμα της ασφάλειας.

Και η πιο καθαρή λύση, που θα εξασφαλίσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα καταστήσει ίσως πιο ελκυστικό ένα σχέδιο λύσης, είναι η πρόταση που διαμορφώθηκε από τον Νίκο Κοτζιά και υποστηρίζεται πλέον και από τον Νίκο Αναστασιάδη: Πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και δραστική μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, με σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησής τους.

Των δηλώσεων αυτών του κ. Ερντογάν προηγήθηκαν οι εξίσου απειλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»), όπου επαναβεβαίωσε την ισχύ του casus belli και απαίτησε από την Ελλάδα την ουσιαστική παραίτησή της από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών και η διεξαγωγή ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της, επαναφέροντας την τουρκική θέση για «νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των οποίων η οποιαδήποτε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών θα πρέπει να έχει και την έγκριση της Τουρκίας.

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και αργότερα της Total στο οικόπεδο 6, μέρος του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία και διεκδικεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα, δεδομένου ότι δεν είναι πιθανό να επιχειρήσει να παρενοχλήσει πλοία και γεωτρύπανο που θα είναι μισθωμένα από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Ο υπουργός Εθνικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ την Πέμπτη δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». Ο τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι έρευνες της Τουρκίας με το νέο απόκτημά της, το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih», που εδώ και μερικούς μήνες είναι δεμένο στην Αττάλεια, αλλά και με τα δύο υπερσύγχρονα ερευνητικά σκάφη της, το «Barbaros» και το «Oruc Reis».

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά την ολοένα και πιο στενή συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, συνεργασία που παίρνει και στρατηγικά χαρακτηριστικά, που πλέον αφορούν όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την ενέργεια.

Μετά τη σθεναρή και δημόσια στήριξη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Κοτζιά, στον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, παρακάμπτοντας φυσικά την Τουρκία, ήρθε η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο για να επιβεβαιώσει αυτήν την αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί η Τουρκία και ο Ερντογάν.

Το ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η συμφωνία αυτή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι άκυρη, προβάλλοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία, με την οποία ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει… δικαίωμα άσκησης της κυριαρχίας της εάν δεν συναινέσει και το… ψευδοκράτος.

Η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τον πραγματικό στόχο του τούρκου ηγέτη. Που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη, που δεν θα επιτρέψει σε μικρές, όπως θεωρεί, χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, να πλήττουν την εικόνα της και έτσι επιχειρεί τη φινλανδοποίησή τους.
Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όσα τουλάχιστον θα κυβερνά στη γειτονική χώρα ο Σουλτάνος Ταγίπ…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ