Τρία Ταμεία Ασφάλισης

Τρία Ταμεία Ασφάλισης

-Προτείνει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κ. Κόλλιας

Καίριες επισημάνσεις για τον «νόμο Κατρούγκαλου», που έχει μετατρέψει σε ψίχουλα τις συντάξεις και σε… χαρτζιλίκι τις επικουρικές, κάνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας ότι το Ασφαλιστικό απαιτεί σχεδιασμό και δομικές παρεμβάσεις. Και όχι λόγια του αέρα ή σχεδιασμούς στο πόδι.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Επιμελητηρίου έχει καταρτίσει πρόταση, η οποία προβλέπει τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, ήτοι: Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών. Και επίσης ένα Ταμείο Επικούρησης και Εφάπαξ, με δύο αυτοτελείς κλάδους.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

• Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης ούτε μόνο το εισόδημα αλλά και τις δύο αυτές παραμέτρους.

• Το σύνολο των φόρων και των εισφορών που καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του (50%), το οποίο να του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών του (π.χ., δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

• Διανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλ­ληλεγγύης, όπως ισχύει στη
συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.


Σχολιάστε εδώ