Τι έδειξαν τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων μας

Τι έδειξαν τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων μας

Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟΥ


Τρία παιχνίδια, κανένα γκολ υπέρ, τέσσερα κατά, καμία νίκη και μόλις μια ισοπαλία. Ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων στο πρώτο ευρωπαϊκό τριήμερο της σεζόν. Ο μοναδικός που δικαιούται να χαμογελάει, έστω και λίγο, είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος διαπίστωσε μέσα στο γήπεδο πόσο σκληρός αντίπαλος είναι η Μπέτις, αλλά τουλάχιστον απέφυγε την ήττα (0-0).

Η ΑΕΚ ταξίδεψε με όνειρα, φιλοδοξίες και πλάνο για το Άμστερνταμ. Όμως αυτά δεν έφταναν. Διότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, η ταχύτητα σε άλλο επίπεδο, οι ελλείψεις και τα κενά της στο ρόστερ εμφανή και τα λάθη της δεν συγχωρήθηκαν, αλλά τιμωρήθηκαν.

Το μάθημα από τον Άγιαξ ήταν σκληρό. Και δεν είναι μόνο το 3-0. Η ΑΕΚ πρέπει με το υπάρχον ρόστερ να γίνει πιο σκληρή και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Το έμψυχο υλικό και ο χαρακτήρας έφτανε και περίσσευε για την Ελλάδα. Δούλεψε και στο Europa League πέρυσι. Αλλά σ’ έναν όμιλο με μεγαθήρια, όπως ο Άγιαξ, η Μπάγερν και η Μπενφίκα, δεν αρκούν. Ο Ουζουνίδης μετά το 1-0 κοίταξε στον πάγκο και μπορούσε να δει μόνο τον ανέτοιμο Γιαννιώτα. Διότι υπήρξαν τιμωρίες για χαζές αποβολές και μεταγραφές που δεν έγιναν, παρότι οι ανάγκες ήταν μεγάλες.

Όταν δεν μπορείς να νικήσεις, τουλάχιστον μην ηττηθείς! Κι αυτό το δόγμα εφαρμόστηκε στο «Καραΐσκάκης», όπου, παρά το εκτεταμένο rotation των Ισπανών, η Μπέτις ήταν υψηλό εμπόδιο για τον Ολυμπιακό! Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι μόνοι που δεν ηττήθηκαν σ’ αυτό το ζόρικο και εντέλει άσχημο ευρω-τριήμερο για το ποδόσφαιρό μας. Και οι μόνοι, τηρουμένων των αναλογιών, που έπαιξαν για τις όποιες πιθανότητες νίκης, δεδομένου ότι νωρίτερα στην Τούμπα υπήρξε άλλη εικόνα… Δεν του πρέπει του ΠΑΟΚ να επιλέγει να αφήνει εντελώς τέτοιους αγώνες, λες κι ήταν φιλικό καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Όποιος κι αν είναι ο πρωταρχικός στόχος για φέτος! Η ήττα από την Τσέλσι πιθανώς θα ερχόταν σε κάθε περίπτωση, αλλά η λογική με την οποία προσεγγίστηκε η πρεμιέρα στους ευρωομίλους είναι αυτή που προβληματίζει. Η έντονη, δηλαδή, προτεραιότητα που δόθηκε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, εις βάρος του αγώνα με τους Άγγλους! Το σκορ της ήττας, 1-0, κολακεύει τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι άρχισαν να θυμίζουν κάπως την ομάδα που ξέρουμε μετά το 70′.


Σχολιάστε εδώ