ΣΕΒ: Τα εμπόδια που μπλοκάρουν την οικονομία παραμένουν!

ΣΕΒ: Τα εμπόδια που μπλοκάρουν την οικονομία παραμένουν!

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» είναι οι διαπιστώσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. «Ολοκλήρωσε μεν η Ελλάδα το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια ώστε να μπορέσει να εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης», επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο του.

Τονίζει ακόμη ότι «τα εμπόδια παραμένουν και σχετίζονται με την υπερφορολόγηση, τη συσσωρευμένη αποεπένδυση, ύψους 100 δισ. ευρώ, το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο αν και μειώνεται παραμένει αρκετά υψηλό, τη χαμηλή παραγωγικότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη χαμηλή επίδοση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υψηλή ανεργία και το δημογραφικό πρόβλημα».

Επισημαίνει, επίσης, ο ΣΕΒ: «Η οικονομία βρίσκεται όμηρος προεκλογικών διακηρύξεων και εξαγγελιών, με τον κίνδυνο ανατροπής της μακροοικονομικής σταθερότητας να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Η διαφαινόμενη επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στις κακές πρακτικές του παρελθόντος δεν βοηθάει στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά επηρεάζουν δυσμενώς τις επενδυτικές προσδοκίες». Και καταλήγει με την υπογράμμιση ότι «η επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί, προς τούτο, ότι η ευθύνη όλων είναι μεγάλη ώστε η χώρα να μην τεθεί εκ νέου εκτός αγορών πριν καν καταφέρει να επιστρέψει σε αυτές», την ώρα που «η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά η ανάκαμψη εμποδίζεται από τον ανεπαρκή μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας».

Καλά νέα…

…σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ:

• Οι καθαρές προσλήψεις το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ανήλθαν σε 289.600 έναντι 263.100 το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Από αυτές οι 249.100 εντοπίζονται στον τουρισμό (καταλύματα και εστίαση) και οι 40.500 στους λοιπούς κλάδους.

• Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο του 2018 (συν 540 εκατ. ευρώ), με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε 106,4 δισ. ευρώ έναντι 99,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η σωρευτική μεταβολή των καταθέσεων των νοικοκυριών είναι θετική κατά συν 6,6 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ