Πληρώνει το Σκοπιανό ο Καμμένος

Πληρώνει το Σκοπιανό ο Καμμένος

-Φεύγει κι άλλος βουλευτής του προς ΣΥΡΙΖΑ
-Στο 1% έχουν υποχωρήσει οι ΑΝΕΛ

Σημεία διάλυσης εκδηλώνονται στους Ανεξάρτητους Έλληνες με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων, ενώ ο Π. Καμμένος, με ηρωικού τύπου κινήσεις και δηλώσεις, επιχειρεί να ανακόψει τις τάσεις φυγής στελεχών αλλά και απλών ψηφοφόρων. Ενώ η αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, με ανταλλαγή κατηγοριών περί υπονόμευσης, προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση και πυροδοτεί εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι χαμηλές επιδόσεις σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και η διαφαινόμενη αποτυχία στις επερχόμενες εκλογές έχουν ανεβάσει στα ύψη τον δείκτη της απογοήτευσης στις τάξεις του κόμματος. Υπάρχουν ωστόσο δύο επιπλέον παράγοντες που έχουν διεγείρει (και οξύνει) τον εκνευρισμό του κ. Καμμένου:

• Η δεδηλωμένη πλέον πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις του κυβερνητικού εταίρου και επενδύοντας στην προοπτική στήριξης από βουλευτές άλλων κομμάτων ή και ανεξάρτητων. Πόσω μάλλον όταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρλέτης) τον προτρέπουν (τον κ. Καμμένο) να… κάνει πράξη τις απειλές του και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

• Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι αποσχιστικές διαθέσεις που εκδηλώνουν ορισμένοι βουλευτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια, κατά παρέκκλιση της επίσημης γραμμής του κόμματος, κάτι που θα σημάνει και τη διαγραφή τους στην περίπτωση που κάνουν πράξη την απειλή τους. Αν και δημόσια ο κ. Καμμένος έχει αποφύγει ως τώρα να κάνει οποιοδήποτε αιχμηρό σχόλιο για τους συ­γκεκριμένους βουλευτές, κατ’ ιδίαν ωστόσο εμφανίζεται εξοργισμένος. «Όταν μπήκαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες ήξεραν καλά ποια ήταν η γραμμή μας στα εθνικά θέματα και ειδικά στο Σκοπιανό», τονίζει, ενώ κάνει λόγο και για «αχαριστία» εκ μέρους ενός εξ αυτών.

Ως έναν βαθμό επιρρίπτει ευθύνες και στην πλευρά της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι οι κινήσεις των βουλευτών του δεν είναι και τόσο… αυθόρμητες, αλλά αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με αντιπαροχές και ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν ως αυτήν την ώρα, δύο τουλάχιστον βουλευτές, οι Κ. Ζουράρις και Αθ. Παπαχριστόπουλος, εμφανίζονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια. Πληροφορίες ωστόσο από τον χώρο των ΑΝΕΛ προσθέτουν στη λίστα και την Ελ. Κουντουρά, η οποία, σημειωτέον, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα, σιωπά και δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις της.

Πολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του κ. Καμμένου και του Αθ. Παπαχριστόπουλου, που επιδεινώθηκε μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή.

«Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε. Αισθάνομαι λίγο παγωμένος. Κάπου έχω παγώσει…», ανέφερε, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή κατά κύριο λόγο στο ζήτημα των Σκοπίων. Ο κ. Παπαχριστόπουλος είναι διαχρονικά ενοχλημένος για το γεγονός ότι, αντίθετα με όλους σχεδόν τους βουλευτές που πήραν θέσεις (κυβέρνηση, Βουλή κ.ά.), ο ίδιος έμεινε απ’ έξω.

«Είχε περάσει όλα τα κόμματα, αλλά εμείς τον κάναμε βουλευτή», λένε από τους ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής ναι μεν διαψεύδει τις φήμες που τον θέλουν να συζητά παρασκηνιακά το ενδεχόμενο μεταπήδησής του στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει ωστόσο κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν κι εφόσον προκύψει στην πορεία.


Σχολιάστε εδώ