Παζαρεύει τις συντάξεις με το Σκοπιανό ο Τσίπρας

Παζαρεύει τις συντάξεις με το Σκοπιανό ο Τσίπρας

-Απειλεί ευθέως με άμεσες εκλογές και η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει περίπατο

Την έσχατη μάχη του δίνει ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να κάμψει την επιμονή των δανειστών και να πετύχει τη ματαίωση, ή έστω την αναβολή, του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Για την ακρίβεια, έχει ξεκινήσει μαζί τους ένα «σκληρό παζάρι» με… «όπλο» το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς την πλευρά των δανειστών ότι: Αν δεν κάνουν πίσω στην περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, ενδεχομένως και εντός του Φεβρουαρίου, οπότε η κύρωση της Συμφωνίας θα… πάει περίπατο.

Οι διαδικασίας θα παγώσουν αυτόματα, οι προσπάθειες τόσων μηνών θα πάνε στράφι και η ευθύνη από πλευράς Ελλάδας θα πάει στην επόμενη κυβέρνηση, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν από κει και πέρα τα πράγματα. Ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολλά για να πετύχει τον στόχο του στην ισχυρή επιθυμία Αμερικανών και Ευρωπαίων να κλείσει «εδώ και τώρα» το Σκοπιανό. Κάτι που φαίνεται καθαρά και από τη μεγάλη κινητοποίηση που υπάρχει σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και από τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά και γρήγορα οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας.


 Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ένα νέο «ναυάγιο» στο Σκοπιανό θα ισοδυναμεί με μια μεγάλη αποτυχία, κάτι που θα θελήσουν να αποτρέψουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προκειμένου, πέραν των άλλων, να διαφυλάξουν και το διεθνές γόητρό τους.


Κατόπιν αυτού, θεωρούν ότι οι πιθανότητες να ικανοποιήσουν το… αίτημα του κ. Τσίπρα είναι πολλές. Με δεδομένη τη σταθερή θέση του ΔΝΤ για εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις χωρίς καμία καθυστέρηση, κάτι που επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις, οι προσπάθειες του κ. Τσίπρα έχουν να κάνουν με το Βερολίνο. Πάντως, η προ ημερών συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να επιδιώκει διαπραγμάτευση με την Άνγκ. Μέρκελ.

Κατά τα λοιπά, κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο κόκκινο. Τα ανοιχτά μέτωπα, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολλά και ανεξέλεγκτα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πάντα και το θέμα των εκλογών. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι ανοιχτή και θα καθοριστεί πρωτίστως από τις εξελίξεις στο ζήτημα των συντάξεων και δευτερευόντως από αυτό των Σκοπίων. Όποτε, ωστόσο, κι αν γίνουν οι εκλογές, οι στόχοι του είναι σταθεροί και ξεκάθαροι. Να μην εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία και ακόμη καλύτερα να μη διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, με το σύστημα αυτήν τη φορά της απλής αναλογικής, η οποία και θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό και την ισορροπία δυνάμεων. Δεύτερος αλλά εξίσου βασικός στόχος για τον κ. Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πάνω, ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Ιδίως αν προκύψουν νέες εκλογές με απλή αναλογική, οπότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτεί τη σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων.


Σχολιάστε εδώ