Όχι στη λογοκρισία των δημοσιογράφων και των καναλιών

Όχι στη λογοκρισία των δημοσιογράφων και των καναλιών

Αυτό κι αν δεν είναι μεγάλο… επίτευγμα και πρόοδος για το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την ελευθερία των ΜΜΕ, των εφημερίδων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει την κυβέρνηση, και η ΝΔ, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες πώς εννοούν την ελευθερία του Τύπου και το λειτούργημα του δημοσιογράφου. Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, κατέληξαν στην ίδια θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε στους βουλευτές και στα στελέχη του να μετέχουν στις εκπομπές του ΣΚΑΪ και λίγο αργότερα ακολούθησε και η ΝΔ, κηρύσσο­ντας απαγορευμένη ζώνη για τους βουλευτές της την ΕΡΤ και στοχοποιώντας δημοσιογράφο που μετείχε σε πολιτική εκπομπή γιατί η κριτική του για τον Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ θεωρήθηκε σκληρή και ακραία.

Το μήνυμα το οποίο βγαίνει από τις ενέργειες αυτές των δύο κομμάτων, που τα χωρίζει άβυσσος, είναι το ίδιο: Ότι θέλουν λιβανωτό, η άλλη άποψη απαγορεύεται και όποιος παραβιάζει αυτήν τη γραμμή μπαίνει σε καραντίνα, στοχοποιείται και θεωρείται εχθρός.

Δικαίωμα των κομμάτων και των πολιτικών είναι να θέλουν κάπως σαν… ορντινάντσες τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους τους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, αυτή η απαίτηση όμως δεν έχει καμία σχέση με την ελευθεροτυπία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τον σχολιασμό των επιλογών της κυβέρνησης και της κάθε εξουσίας αλλά και της δράσης σε κάθε τομέα της ζωής.

Η εφημερίδα, το κανάλι, το ραδιόφωνο και οι δημοσιογράφοι περνάνε κάθε μέρα από… ιερά εξέταση. Κρίνονται σε ανοιχτό γήπεδο. Ο αναγνώστης, ο τηλεθεατής και ο ακροατής διαβάζει, βλέπει, ακούει και βγάζει τα συμπεράσματά του. Και αποφασίζει αν θα συνεχίσει να αγοράζει την εφημερίδα που διαβάζει ή θα την αλλάξει. Έχει τη δύναμη να… πυροβολήσει με το τηλεκοντρόλ το κανάλι που αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύει ή ότι παραποιεί την αλήθεια και την πλάθει σύμφωνα με την κομματική άποψη του δημοσιογράφου ή του ιδιοκτήτη του Μέσου, πηγαίνοντας σε άλλο σταθμό.

Τα ΜΜΕ είναι ο μοναδικός χώρος της Αγοράς που ψηφίζεται κάθε μέρα. Ο εκδότης δίνει εξετάσεις στο περίπτερο με τα φύλλα που πούλησε το έντυπό του, ο καναλάρχης με την τηλεθέαση και ο ιδιοκτήτης ραδιοφώνου με την ακροαματικότητα. Είναι τα κύρια κριτήρια επιβίωσης. Η ωμή κομματική ταυτότητα απωθεί. Περιορίζει τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές, τους ακροατές. Με κόστος τη χαμηλή επιρροή.

Η θέση μας είναι αυτή που πρεσβεύουμε χρόνια: Όσο πιο ανεξάρτητα και χωρίς κομματικές –και όχι μόνο– δεσμεύσεις είναι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τόσο πιο έγκυρη και πιο κοντά στην αλήθεια είναι η φωνή τους.

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ