Ο Δήμος Πειραιά έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει και γήπεδα και κολυμβητήριο…

Ο Δήμος Πειραιά έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει και γήπεδα και κολυμβητήριο…

Όμως δεν διαθέτει χώρους. Για να βρει θα πρέπει να κάνει απαλλοτριώσεις, όμως δεν έχει την οικονομική δύναμη να το κάνει. Αυτό τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο δήμαρχος Γ. Μώραλης και ανέφερε ότι ανακαινίζει εκ βάθρων τα υπάρχοντα. Ήδη το «Θεμιστόκλειο» ολοκληρώνεται, το γήπεδο του Πορφυρά τελείωσε, και έχουν αρχίσει οι εργασίες για τα γήπεδα Καμινίων, «Π. Σαλπέας», του Φοίνικα και εκείνο που βρίσκεται στα Βοτσαλάκια. Στα μέσα δε του 2019 θα είναι έτοιμο και το Σκοπευτήριο.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένα ακόμα «θαύμα» της γραφειοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα από τους ΟΤΑ, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους, θα ολοκληρωθεί τέλος Νοέμβρη. Δηλαδή οι επιτυχόντες θα… πιάσουν δουλειά κοντά στα Χριστούγεννα! Εννέα ολόκληρους μήνες μετά τον διαγωνισμό! Όλους αυτούς τους μήνες, έναν χρόνο σχεδόν, τι έκανε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους ΟΤΑ να μαζέψουν τα σκουπίδια; Τους επέτρεψε να προσλάβουν διμηνίτες! Οι οποίοι, βέβαια, μέχρι να… πιάσουν τη σκούπα την άφησαν, γιατί έληξε η σύμβασή τους. Και οι δήμαρχοι άκουγαν τα εξ αμάξης από τον κόσμο επειδή δεν μπορούσαν να… ξεβρωμίσουν τις πόλεις.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε να επιτραπεί στους δήμους να κάνουν οι ίδιοι απευθείας προσλήψεις, με δικά τους κριτήρια, από τη στιγμή που έχουν χρήματα, για να τους πληρώσουν από τα ανταποδοτικά τέλη που… λιμνάζουν αναξιοποίητα, αφού δεν μπορούν να διατεθούν για κανέναν άλλο λόγο. Όμως το υπουργείο αρνήθηκε και άφησε τους δημάρχους να… βράσουν στο ζουμί τους. Κύκλοι των ΟΤΑ έλεγαν ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι και σκόπιμη, για να εκτεθούν οι δήμαρχοι εν όψει εκλογών και να αποδυναμωθούν, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει ελάχιστους δημάρχους σε όλη τη χώρα.

Στη συζήτηση του θέματος για τη δημιουργία εξόδου κινδύνου στη μαρίνα Ζέας, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ παρενέβη και είπε ότι «ο δήμος πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίσει τα έσοδά του από τη μαρίνα. Γιατί όταν έγινε ο πρώτος διαγωνισμός που κατακυρώθηκε στον Όμιλο Κυριακούλη, υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε τον ανάδοχο να κατασκευάσει με δικά του έξοδα πλωτό προβλήτα. Όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έδωσε άδεια και έτσι γλίτωσε τα έξοδα για την επένδυση αυτή ο Κυριακούλης. Φυσικά δεν του ζήτησε κανένας κάποιον συμψηφισμό και όταν πούλησε τη Μαρίνα σε τούρκο επιχειρηματία του κλάδου το θέμα ξεχάστηκε». «Τότε όμως μπορεί να είχαμε την πολυτέλεια να… ξεχνάμε τέτοιες οφειλές, σήμερα δεν την έχουμε», δήλωσε ο κ. Αβραμίδης.

Ένταση δημιουργήθηκε στο συμβούλιο όταν η πλειοψηφία έφερε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του ηλεκτροφωτισμού όλων των κοινόχρηστων χώρων του δήμου με αντικατάσταση των λαμπτήρων με led για οικονομία ρεύματος κ.λπ. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ/ΟΤΑ Β. Γκετάκος είπε ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί το πλάνο που παρουσιάστηκε οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτροφωτισμού του δήμου και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα. Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση και το μόνο που επιδιώκει είναι να έχει καλύτερο φωτισμό ο δήμος και μεγαλύτερη οικονομία. Κάλεσε δε τους συνδικαλιστές να ξαναμελετήσουν το πλάνο που παρουσιάσθηκε κι αν βρουν κάτι που θίγει τα δικαιώματά τους να το συζητήσουν μαζί του. Τελικά το θέμα πέρασε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αφού οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ το καταψήφισαν.


Σχολιάστε εδώ