Μπροστά η ΝΔ σε όλα τα γκάλοπ

Μπροστά η ΝΔ σε όλα τα γκάλοπ

-Από 4,9% έως 9,5% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
-Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή δίνουν μάχη για την τρίτη θέση
-Πεντακομματική η επόμενη Βουλή

Το σαφές προβάδισμα (από 4,9% έως 9,5%) της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη άνοδο και των δύο, η σκληρή μάχη ανάμεσα σε Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση και η προοπτική πεντακομματικής Βουλής είναι τα βασικά συμπεράσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Κατά τα λοιπά, στην παράσταση νίκης εξακολουθεί να είναι τεράστιο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται μεν ο Κυρ. Μητσοτάκης, πλην όμως σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις (αντιρρήσεις) τους. Τέλος, στα κοινοβουλευτικά κόμματα που -με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις- μένουν εκτός Βουλής, μετά το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προστέθηκε και η Ένωση Κεντρώων.

Η διαφορά είναι ότι η Ένωση Κεντρώων είναι κοντά στο όριο (3%) εισόδου στη Βουλή, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, που με ποσοστά της τάξης του 1% και 1,5% δείχνουν να έχουν χάσει όλες ή σχεδόν όλες τους τις ελπίδες να μείνουν στο παιχνίδι. Στα ίδια πάνω κάτω ποσοστά κινούνται η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Πιο αναλυτικά:

• Στη δημοσκόπηση της KAΠΑ Research, που δημοσιεύθηκε στο «Έθνος», η ΝΔ συγκεντρώνει 24,7% έναντι 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ -διαφορά 4,9 μονάδες-, ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.

• Στη δημοσκόπηση της PRORATA, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η διαφορά ανεβαίνει στις 5,5 μονάδες, με τη ΝΔ να έχει 24,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19%. Τρίτο σε δύναμη κόμμα το Κίνημα Αλλαγής.

• Στην έρευνα της Alco (μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra) η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στο 5,2%, με τη ΝΔ να παίρνει 23,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,9%. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, πέμπτο το Κίνημα Αλλαγής.

• Στην έρευνα της MRB (μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR) η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9%, έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ – διαφορά 8,8 μονάδες. Τρίτο κόμμα εδώ το Κίνημα Αλλαγής.

• Στην έρευνα της Pulse (μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ) η διαφορά ανεβαίνει στις 9,5 μονάδες, με τη ΝΔ στο 31,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Στη τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή.

Στα επιμέρους συμπεράσματα, αρνητική είναι η γνώμη για την κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα των Σκοπίων (ξεπερνά το 60%) και τις πυρκαγιές στο Μάτι (πάνω από 70%).

Στην έρευνα της Pulse, όσον αφορά την παρουσία των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ, το 21,8% έκρινε θετικά την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα και το 34,7% του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη δημοσκόπηση της Alco το 37% πιστεύει ότι θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ το 29% θεωρεί ότι θα αποφευχθούν τελικά.


Σχολιάστε εδώ