Η ιστορία ενός ταξιδιού από το Κονγκό έως… τον ΑΡΗ

Η ιστορία ενός ταξιδιού από το Κονγκό έως… τον ΑΡΗ

Μέ ένα εκτενές ρεπορτάζ το Reuters, ρίχνει φως στις προσπάθειες του 18χρονου Christ Wamba να φτάσει στην Ελλάδα από τη Δημοκρατία του Κονγκό και τελικά να βρεί “στέγη” στην ομάδα μπάσκετ του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης!

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: Έφυγε από τις δυσκολίες και τις ταραχές στη Δημοκρατία του Κονγκό έχοντας μαζί του μόνο μια μπάλα και μια αλλαξιά ρούχων. Τώρα, o μόλις 18 ετών Christ Wamba ασχολείται με την επαγγελματική καλαθοσφαίριση στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας βόρεια από την υποσαχάρια Αφρική, ο Wamba έφτασε στην Τουρκία και από εκεί πέρασε στην Ελλάδα. Τώρα βρίσκεται κάτω από την “στέγη” ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας στην καλαθοσφαίριση, του Άρη, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου.
“Δεν είχα παπούτσια για να παίξω μπάσκετ”, δήλωσε ο Wamba, μια πανύψηλη φιγούρα με παιδικό βλέμμα και λευκασμένα μαλλιά καθώς μιλούσε για τη ζωή στο Κονγκό, ένα έθνος γεμάτο φτώχεια παρά τον πετρελαϊκό του πλούτο.

“Έπαιξα με σαγιονάρες, κάποιες φορές χωρίς τίποτα, χωρίς παπούτσια, μόνο με τα πόδια μου, ματώνοντάς τα”, είπε, ρίχνοντας μια μπαλιά μεταξύ των ποδιών.

Όταν ο Wamba έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 ήταν 17 ετών. Οι προοπτικές του ήταν αμυδρές, όπως χιλιάδων άλλων που έφταναν στα νησιά της Ελλάδας αιτούντες άσυλο. Τότε η τεχνολογία άλλαξε την τύχη του. Μετά από μήνες διαμονής στη Λέσβο, δημιούργησε ένα προφίλ στο Athlenda. Γρήγορα εντοπίστηκε από τον Άρη, ομάδα του ελληνικού μπάσκετ και του Hall of Famer Nick Galis.
Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Έβλεπα το πάθος του και όταν βλέπω το ταλέντο σε ένα παιδί που προσπαθεί να κάνει, ό, τι χρειάζεται για να παίξει, δεν μπορώ να μην τον βοηθήσω. Έχει όλες τις προδιαγραφές για να πετύχει.” δήλωσε ο Παπαδόπουλος που προπονεί τον Wamba.

Στην Αφρική, όπου το ποδόσφαιρο είναι βασιλιάς, ο Wamba ήταν πολύ ψηλός για να παίξει. Κατάφερε και αγόρασε την πρώτη του μπάλα του μπάσκετ και δίδαξε τον εαυτό του βλέποντας βίντεο NBA προσπαθώντας να μιμηθεί τα είδωλά του, Kevin Durant και Kobe Bryant. “Όταν δεν είχα φαγητό προτιμούσα να περάσω τον χρόνο μου στο γήπεδο”, είπε Wamba. Έφυγε το 2015 όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες και βία στην πρωτεύουσα Brazzaville για ένα αμφισβητούμενο δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο Denis Sassou Nguesso για να άρει τα όρια της θητείας του.

Ήταν φυλακισμένος για μέρες και φοβόταν για την ασφάλειά του.
Δεκάδες ακτιβιστές παραμένουν στη φυλακή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία τον Μάρτιο.

Ο Wamba ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου πέρασε μήνες ώσπου κατάφερε να πληρώσει έναν λαθρέμπορο για να τον μεταφέρει στην Ελλάδα.
“Ήταν νύχτα, δεν ξέραμε που βρισκόμασταν, περάσαμε τέσσερις ώρες στη θάλασσα … Το νερό ήταν τόσο κρύο το Μάρτιο που δεν μπορoύσες να κινηθείς.
Τελικά, διασωθήκαμε από την ελληνική ακτοφυλακή”

Ο Wamba, φορώντας ένα σακάκι, μια φόρμα και ένα καπέλο, πήρε το δρόμο για το μεγαλύτερο μεταναστευτικό στρατόπεδο της Ελλάδας, την Mόρια, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters που τον είδαν να φτάνει.
Εκεί, παρέκαμπτε τα γεύματα για να εξασκηθεί. Επί επτά ώρες την μέρα! Συχνά, έτρεχε 20 χιλιόμετρα για να βρει γήπεδο μπάσκετ, είπε.

Από τον Ιούνιο, ο παίκτης 6’7 “(2 μέτρα), με πλήρες όνομα τον Christ Wamba Bouassou Joachim Mossai Fidele, προπονείται με την φανέλα του ΑΡΗ ως shooting guard και forward. Όμως χωρίς τα χαρτιά ασύλου δεν μπορεί να παίζει επαγγελματικά.
“Είναι πολύ συνεργάσιμος, είναι ένα σπουδαίο παιδί και αξίζει αυτήν την ευκαιρία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να τον έχουμε κοντά μας”, ανέφερε ο προπονητής του Άρη Βαγγέλης Αγγέλου. Η ομάδα σκέφτεται ακόμη να τον πάρει ως ξένο παίκτη, είπε.

Ο Wamba ονειρεύεται να γίνει μέλος του ΝΒΑ στο μέλλον.
«Προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος, ίσως μια μέρα να μιλήσουν και για μένα», είπε.

Πηγή+Φωτο: Reuters


Σχολιάστε εδώ