Δ. Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια οφείλεται στην αύξηση των ροών

Δ. Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια οφείλεται στην αύξηση των ροών

-Παραδίδονται 3.000 επιπλέον θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

O υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στον 105,5 Στο Κόκκινο: Η κατάσταση στη Μόρια οφείλεται στην αύξηση των ροών, παραδίδονται 3.000 επιπλέον θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Το ίδιο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τα μέσα Αυγούστου χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια ως οριακή και είπε πού οφείλεται, στην αύξηση των ροών των αιτούντων άσυλο ή διεθνή προστασία στα νησιά, κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού. Είναι 34 οι δομές, τουλάχιστον στις 26 η κατάσταση είναι πολύ καλή. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την κακή κατάσταση σε ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης», είπε ο κ. Βίτσας.

Όπως ανέφερε, «από τις 11 Σεπτεμβρίου, από την Μόρια έχουν φύγει προς την ηπειρωτική Ελλάδα 772 άτομα, είτε έχοντας πάρει άσυλο είτε επειδή είναι χαρακτηρισμένοι ως ευάλωτοι. Το ίδιο διάστημα, έχουν φτάσει 816 άτομα».

Παρότι, όπως θύμισε, «κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας -και γι’ αυτό δίνονται τόσα χρήματα- είναι να μηδενιστούν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι ροές, το 2018 ως τώρα έχουν έρθει στα νησιά και μέσω του Έβρου 30.000 άτομα … Η Μόρια είναι το μεγαλύτερο κέντρο ταυτοποίησης στα νησιά και δέχεται τους περισσότερους, δέχθηκε 816 από τις 11 Σεπτεμβρίου όταν σε όλα τα νησιά έχουν έρθει 1.350. Εκεί βρίσκονται συνολικά πάνω από 8.000 άτομα, οι περισσότεροι μέσα στη Μόρια αλλά και σε τρία οικόπεδα απ΄ έξω».

Ο κ. Βίτσας συνέχισε λέγοντας ότι ήδη ολοκληρώνεται η δημιουργία ως το τέλος του μήνα 3.000 επιπλέον θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκτίμησε ότι με βάση τα παραπάνω και εάν ανακοπούν οι ροές, «μέσα στον Οκτώβριο θα έχει επανέλθει η Μόρια σε μία κατάσταση πολύ καλύτερη από τον Μάιο, όταν ήταν εκεί 7.000 άνθρωποι».

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον ίδιο, ότι «τα δύο τρία αυτών που είναι στη Μόρια έχουν έρθει το Καλοκαίρι … Αν αύριο πρωί παίρναμε από την Μόρια 4.000 ανθρώπους … θα εξομαλυνόταν τελείως η κατάσταση. Αλλά αν οι ροές δεν διακοπούν, σε δύο μήνες αυτός ο αριθμός θα αντικατασταθεί», όπως τόνισε.

Αυτή την στιγμή, όπως είπε ο κ. Βίτσας, οι άνθρωποι που πρέπει να εξυπηρετηθούν στην Ελλάδα είναι περίπου 70.000, από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, κοντά στους 25.000 σε κέντρα φιλοξενίας με οικίσκους και άλλοι 18.000-19.000 είναι κατά κύριο λόγο στα νησιά.

Επανέλαβε εξάλλου ότι «το κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της ανακατανομής. Δεν είναι δυνατόν αυτό το βάρος, είτε προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο είτε από την βόρεια Αφρική, να μην αντιμετωπίζεται συλλογικά» και προειδοποίησε για την πιθανότητα μίας μεγάλου μεγέθους σύρραξης στην Ιντλίμπ της Συρίας. «Λέμε για την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία δέχεται μεγάλες προσφυγικές πιέσεις. Αν η ΕΕ δεν ρίξει το βάρος της ώστε να υπάρξουν διαδικασίες ειρήνευσης σε αυτές τις χώρες, το πράγμα θα γυρνάει και θα γυρνάει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα ακόμη ζήτημα», προσέθεσε, «είναι το πώς πιέζει η ΕΕ ώστε στις χώρες καταγωγής να υπάρχει η δυνατότητα και εθελοντικών επιστροφών και να έχουν εκεί ζωή οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να στέλνεται αεροπλάνο στο Πακιστάν και να επιστρέφεται από το Πακιστάν ακριβώς όπως έφυγε. Στην ατζέντα δεν μπορεί να είναι μόνο η διαχείριση των συνόρων και με λογικές που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Βίτσας δήλωσε «αποφασισμένος το Διεθνές Δίκαιο, την Συνθήκη της Γενεύης, το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης, να τα εφαρμόσουμε στην Ελλάδα».

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ:

 


Σχολιάστε εδώ