Βρέθηκε το Endeavour του Κάπταιν Κουκ;

Βρέθηκε το Endeavour του Κάπταιν Κουκ;

Η είδηση ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως να έχουν εντοπίσει τα ερείπια του θρυλικού πλοίου Endeavour, του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ μετά από αιώνες αναζήτησης, προκαλεί ήδη ρίγη στους απανταχού φαν του κορυφαίου εξερευνητή και των ταξιδιών του.

Ο Κέβιν Σάμπσιον, επικεφαλής του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Αυστραλίας, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, δηλώνοντας: «Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ομάδα έχει περιορίσει την πιθανή τοποθεσία για το ναυάγιο της HMB Endeavour σε ένα σημείο, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο. Θα πρέπει τώρα να γίνει λεπτομερής έρευνα και μελέτη ώστε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε βρει τα απομεινάρια του Endeavour», όπως μεταδίδει το sky news.
Οι μετριοπαθείς ωστόσο δηλώσεις, δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό για την πιθανή ανακάλυψη του Endeavour στον κόλπο του Νιούπορτ.

Ένα αντίγραφο του πλοίου βρίσκεται στο Σίδνεϊ, υπενθυμίζοντας στους σύγχρονους Αυστραλούς ότι σε αυτό το σκαρί γράφτηκε ένα κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Αυστραλίας.

Το αυθεντικό Endeavour μετονομάστηκε αργότερα σε Lord Sandwich 2 και χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς για φυλάκιση Αμερικανών κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το 1778 καταστράφηκε με άλλα 12 πλοία στο Νιούπορτ, αλλά κομμάτια του δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις πολλές αποστολές αναζήτησης.

Ο κυβερνήτης με το ξύλινο σκαρί που άνοιξε νέους δρόμους 
To 1768, o τότε υποπλοίαρχος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, Τζέιμς Κουκ έφτασε με το Endeavour στην Ταϊτή  και ένα χρόνο αργότερα είχε ήδη μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης, βοηθώντας τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.
Αργότερα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στη Νέα Ζηλανδία -εκεί ήρθε σε επαφή με τους Μαορί-, διεκδίκησε εδάφη της Αυστραλίας για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και επέστρεψε στη χώρα του διάσημος πια, το 1771, ολοκληρώνοντας έναν γύρο του κόσμου με το Endeavour.
Ο Κουκ ήταν επίσης ο πρώτος που κατάφερε να καταπολεμήσει το σκορβούτο, ασθένεια που μάστιζε τους ναυτικούς εκείνη την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, τους ανάγκασε πειραματικά να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γκρέιπφρουτ και ξινολάχανου. Η τακτική αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σκορβούτο τελικά προκαλούταν από την έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ