Πολλά τα προβλήματα έναν μήνα πριν την κτηματογράφηση της μισής Ελλάδας

Πολλά τα προβλήματα έναν μήνα πριν την κτηματογράφηση της μισής Ελλάδας

Εντός της εβδομάδας, ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς θα ενημερωθεί από τη διοίκηση του κρατικού φορέα, η θητεία της οποίας λήγει σε εκατό μέρες, για τα προβλήματα και την προοπτική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου εντός μίας τριετίας.

Η διοίκηση θα τον ενημερώσει για τα μεγάλα και πολυεπίπεδα προβλήματα που προκάλεσε ο εξαναγκασμός σε παραίτηση των μισών δικηγόρων και η μετατροπή των υπολοίπων μισών σε δημοσίους υπαλλήλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία αλλά και την παραγωγικότητά τους.

Ο υφυπουργός θα ενημερωθεί για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επιβλεπόντων, αφού σε έναν μήνα (θεωρητικά) θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων κτηματογράφησης σχεδόν στη μισή Ελλάδα και χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό, αφού δεν μπορεί ένας επιβλέπων μηχανικός ή δικηγόρος να επιβλέψει πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό μελετών.

Θα μάθει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μετατραπεί κανένα υποθηκοφυλακείο σε κτηματολογικό γραφείο, παρότι το χρονοδιάγραμμα της αιτιολογικής έκθεσης του πρόσφατου νόμου προέβλεπε ότι ήδη από τον Ιούνιο θα είχε αρχίσει σταδιακά η μετατροπή τους.

Τέλος, ελπίζουμε να ενημερωθεί για το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, (ιδίως αγροτικές) τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει στις διαδικασίες του Κτηματολογίου ένας στους δέκα, κάτι που πρέπει να αλλάξει εν όψει της κτηματογράφησης της υπόλοιπης χώρας.


Σχολιάστε εδώ