Ζητείται ενότητα…
Προσπάθεια δύσκολη ξεκινά στη Βόρειο Ήπειρο, ώστε η ΟΜΟΝΟΙΑ να αντισταθεί στο κύμα φθοράς που έχει επιφέρει η αλλοπρόσαλλη πολιτική εκπροσώπηση μέσω του ΚΕΑΔ, αλλά κυρίως η συρρίκνωση της παρουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε το νεοεκλεγμένο προεδρείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, παρουσία και της ελληνίδας πρέσβεως Ελένης Σουρανή (όπως ενημέρωσε το himara.gr).
Από την ελληνίδα πρέσβη τονίστηκε η σημασία της ενότητας, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που οδηγούν στην εγκατάλειψη της πατρογονικής εστίας από τα μέλη της μειονότητας και επιβεβαίωσε τη στήριξη της Αθήνας για την κατοχύρωση των δικαίων και των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Και κάτι που ίσως μας έχει διαφύγει όλο αυτόν τον καιρό, καθώς αναμένεται στην Αλβανία ο εφαρμοστικός νόμος για την υλοποίηση του νόμου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, ο οποίος έχει καταψηφισθεί από το ΚΕΑΔ. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην άσκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού σε περιοχές που μέχρι τώρα ο Ελληνισμός στερείται αυτό το δικαίωμα. Η κ. Σουρανή πάντως κάλεσε τη νέα ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ «να κάνει ανοίγματα που θα εμπνέουν ενωτικό κλίμα συσπείρωσης στη συλλογική προσπάθεια και στον κοινό αγώνα».
Τα μέλη του γενικού προεδρείου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αναφέρθηκαν στη γνωστή διαπίστωση των προβλημάτων. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση, όπου τα μαθήματα ξεκινούν χωρίς σχολικά βιβλία και υπάρχει διαρκής μείωση των μαθητών (αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει το πρόβλημα).
Όσον αφορά το Περιουσιακό, συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι οι παρεμβάσεις με κτίσιμο των καταπατητών -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- σε ελληνικές περιουσίες κυρίως στην Χειμάρρα. Προφανώς με επιλογή της αλβανικής κυβέρνησης, στους δήμους της ελληνικής εθνικής μειονότητας (Δρόπολης, Φοινικαίων και Χειμάρρας) απουσιάζουν πλήρως τα έργα υποδομής, με στόχο να δυσκολέψει τη ζωή και την παραμονή των μελών της μειονότητας στις εστίες τους.
Κρίσιμη δοκιμασία για την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ θα είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς υπό τις χειρότερες συνθήκες στη σχεδόν 30ετή ιστορία τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις παγίδες του αλβανικού καθεστώτος, αλλά κυρίως την απροθυμία των μελών της μειονότητας να δώσουν εκλογικές μάχες, όπως παλιότερα, που είχε δοθεί η μάχη για την εκλογή μειονοτικών δημάρχων και επάρχων.
Η βουλευτική εκπροσώπηση εξασφαλίσθηκε μόνο με την «υιοθέτηση» του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο τον ενέταξε στα ψηφοδέλτιά του. Όμως η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι κρίσιμη για το μέλλον της πολιτικής εκπροσώπησης της μειονότητας.