«Τσουνάμι» πλειστηριασμών…

«Τσουνάμι» πλειστηριασμών…

-Τι συμφώνησαν οι «θεσμοί» με τους 4 τραπεζίτες

Μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με το… πρόγραμμα, θα διεξαχθούν 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους οι 803 θα γίνουν αυτή την εβδομάδα και αφορούν «κόκκινα» δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά. Μέχρι δε τις 3 Απριλίου 2019 έχει προγραμματισθεί να γίνουν 17.462 πλειστηριασμοί.

Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η αξία των οποίων φθάνει στα 17 δισ. ευρώ, το ένα στα τρία είναι στεγαστικό, από δε τα 63,5 δισ. ευρώ των στεγαστικών συνολικά, στο «κόκκινο» είναι δάνεια αξίας 28,13 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη ανέρχεται στο 14,4% από 13,7% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες και Δημόσιο, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν ξεπερνούν τις 3.500 και από αυτές κατέληξαν σε ρύθμιση οφειλών μόνο οι 350.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωσή τους με πλειστηριασμούς ακινήτων, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ήταν από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) με τους εκπροσώπους των «θεσμών».


Σχολιάστε εδώ