Τη «δεξιά παρένθεση» φοβάται ο Μητσοτάκης
-Αν δεν διασφαλίσει τους 180 για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας
Ορόσημο… ανησυχίας συνιστά για τη Νέα Δημοκρατία η ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020, ελάχιστους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Καθότι, αν η ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν είναι σαφής και κατηγορηματική και το αποτέλεσμα της κάλπης όχι το προσδοκώμενο, τότε οι εξελίξεις μπορεί να δικαιώσουν και τους χειρότερους φόβους τους. Που δεν είναι άλλοι από το ενδεχόμενο της… δεξιάς παρένθεσης, δεδομένου ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Στις προσεχείς εθνικές εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κατέλθει με δύο βασικούς στόχους:
Ο πρώτος είναι η αυτοδυναμία, που θα του δώσει τη δυνατότητα, με τη συνεργασία -ή μη- κι άλλων κομμάτων, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Κι αν όχι να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, πιθανότατα με το Κίνημα Αλλαγής.
Ο δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός, η διαμόρφωση μιας πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος, καθώς η επίτευξή του προϋποθέτει ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής αφενός πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα στηρίξουν και αφετέρου να αθροίζουν αριθμό 180 βουλευτών ή να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτόν. Ούτως ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τεσσάρων-πέντε βουλευτών από άλλα κόμματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αισιοδοξία του για την έκβαση των εκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που κρύβει το όλο εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό είναι στις προθέσεις του τη δεδομένη χρονική στιγμή να ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις (πλην Χρυσής Αυγής) να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αναδειχθεί την άνοιξη του 2020, ούτως ώστε να αποφευχθούν νέες εθνικές εκλογές. Με το επιχείρημα ότι οι συνεχείς εκλογές προκαλούν ανατροπές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.
Στην Πειραιώς θεωρούν πολύ πιθανό ο Αλ. Τσίπρας να ακολουθήσει την τακτική του 2014, όταν με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ανέλθει γρηγορότερα στην εξουσία. Εκτιμούν δε πως το γεγονός ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική αποτελεί έξτρα κίνητρο για τον σημερινό πρωθυπουργό. Ακόμη και στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει να στηρίξει τον Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο το 2015 είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αντί να τους διαφωτίσουν ως προς τις προθέσεις του, συσκότισαν έτι περισσότερο την υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης λένε οι πληροφορίες ότι είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει και σε πρόσωπο εκτός Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο -σημειωτέον- πολύ δύσκολα θα πει «ναι» για Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.