ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ
Αν επιμείνουν οι δανειστές στην περικοπή των συντάξεων
Στόχος του Τσίπρα: Να περάσει στα χέρια του Μητσοτάκη η «καυτή πατάτα» της μείωσης των συντάξεων και της κύρωσης της Συμφωνίας με τα Σκόπια
-Να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση
Καταλύτη ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας ενδέχεται να αποτελέσει η τελική στάση των δανειστών στο ζήτημα των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος, αν κι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στις νέες περικοπές, να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ακόμη και στις αρχές του 2019.
Απώτερος στόχος του να περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη η «καυτή πατάτα» όχι μόνον της μείωσης των συντάξεων αλλά και της κύρωσης της συμφωνίας με τα Σκόπια, που υπολογίζεται να φτάσει προς κύρωση στη Βουλή Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρκούντως κατηγορηματικός ως προς τον χρόνο των εκλογών, ενώ για επίσπευση της τάξης των δύο-τριών μηνών μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είναι απόλυτα συνυφασμένες τόσο με τις μετεκλογικές διεργασίες (σχηματισμός κυβέρνησης) όσο και με την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020.
Να μην υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Ο στόχος του διπλός: Αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στις εκλογές σε ποσοστά άνω του 20%, ει δυνατόν και 25%, ούτως ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ιδίως δε αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αφετέρου, να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις τόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (απαιτούνται 180 ψήφοι) όσο και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου (200 ψήφοι) από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπου ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις και σε όλα τα επίπεδα.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά την έκβαση του θέματος των συντάξεων (αφορά 1.000.000 συνταξιούχους), το μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών από ευρωπαίους αξιωματούχους αναζωπύρωσε τις έντονες ανησυχίες που ούτως ή άλλως υπάρχουν στις τάξεις της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα και περιλαμβάνει και περικοπή των συντάξεων πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση οι «θεσμοί» θα άρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία -όπως σημείωσε- είναι σε απόλυτη σύνδεση με το πρόγραμμα προσαρμογής και όλα όσα αυτό περιλαμβάνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν», σχολιάζοντας τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η συμφωνία. «Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα», είπε από την πλευρά της και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, η οποία πρόσθεσε ότι στην Κομισιόν περιμένουν να μελετήσουν τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το 2019 για να καταλήξουν στα απαραίτητα συμπεράσματα.
Αναταραχή και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στο μεταξύ προκάλεσε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μεταδόθηκε το πρωί της Παρασκευής), σύμφωνα με το οποίο οι «θεσμοί» άναψαν το πράσινο φως για μη περικοπή των συντάξεων, κάνοντας δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης. Ακολούθησαν διαψεύσεις από την Κομισιόν και αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια απόφαση ή συμφωνία με την Αθήνα. Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα κόμματα επιτέθηκαν με σφοδρότητα τόσο στους επικεφαλής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατηγορώντας τους για κομματική προπαγάνδα και fake news, όσο και κατά της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι είναι εκείνη που κρύβεται πίσω από το «ψεύτικο» τηλεγράφημα.
Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις με στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αναφορά στο θέμα των συντάξεων. Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι το θέμα τέθηκε στις συζητήσεις που έγιναν, χωρίς όμως να υπάρξει οριστική απάντηση από την άλλη πλευρά. Διευκρίνιζαν δε ότι η όποια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί σε αυτό το επίπεδο και μέσα από αυτές τις διαδικασίες, αλλά στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο κυβερνήσεων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι λόγω του υψηλού πλεονάσματος υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για μη εφαρμογή του μέτρου που αφορά τις συντάξεις και, ακόμη, ότι η όποια μείωση δεν θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι τελικές αποφάσεις των «θεσμών» δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο τριμηνιαίος έλεγχος της πορείας της ελληνικής οικονομίας.