Να στηριχθεί στο DNA της Εθνικής, χωρίς να κάνει πολιτική…
Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟΥ
H Εθνική ξεκίνησε με διπλό στο Nations League (1-0 την Εσθονία), αλλά ακολούθησε μια ήττα από την Ουγγαρία (2-1), που μας ξαναγυρίζει πίσω.
Όχι τόσο γιατί μας βάζει σε περιπέτειες για την πρωτιά στη νέα αυτή διοργάνωση της UEFA, όσο διότι έφερε ξανά στην επιφάνεια την αμφισβήτηση για τη δυνατότητα του Μίχαελ Σκίμπε να διαχειριστεί σωστά αυτό το ρόστερ.
Στα προηγούμενα προκριματικά, αυτά του Μουντιάλ, πήγαμε σχετικά καλά, η εικόνα ήταν πολύ βελτιωμένη, πάντα σε σύγκριση με το χάλι των προκριματικών του EURO, και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Γερμανό για το γεγονός ότι έμεινε εκτός από τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως, μετά τα δύο ματς με Εσθονία και Ουγγαρία ο Σκίμπε αρχίζει και μπαίνει στο στόχαστρο και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν μπορεί να διαχειριστεί, δίχως να κάνει πολιτική… ισορροπιών, αυτό το ρόστερ.
Στο ματς της Βουδαπέστης η Εθνική δέχθηκε ένα γκολ που δεν το τρως ούτε σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Πέντε σουτ μέσα σε 1-1,5 λεπτό, με τον Μπάρκα να διώχνει και την υπόλοιπη ομάδα απλά να παρακολουθεί. Και επειδή η Εθνική μας δυσκολεύεται να κάνει παιχνίδι απέναντι σε ομάδες που παίζουν όπως… εμείς (σφιχτή άμυνα), δεν μπόρεσε να γυρίσει το ματς.
Η αίσθηση, που υπάρχει διάχυτη, είναι πως μετά την κριτική που δέχεται ο Γερμανός για τις επιλογές του στην ενδεκάδα προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Διότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην εποχή Ρανιέρι και τα είδαμε τ’ αποτελέσματα.
Η Εθνική μας έχει μια φυσιογνωμία, μια ταυτότητα. Είναι σφικτή αμυντικά και εκεί βασίζεται. Δεν παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, παρότι έχει παίκτες με δημιουργικά χαρίσματα, αλλά μπορεί να παίρνει τ’ αποτελέσματα. Αυτό ήταν για χρόνια το DNA της. Και όταν επιχειρήθηκε αυτό να αλλάξει τ’ αποτελέσματα ήταν ολέθρια. Ας βαδίσει επομένως ο Σκίμπε στην πεπατημένη και χωρίς να κάνει πολιτική και ταυτόχρονα οι απ’ έξω ας σταματήσουν να πιέζουν για να χωρέσουν όλοι οι παίκτες στην ενδεκάδα, για να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη της διετίας 2014 – 2016!