Άγιος Ισαάκ ο Σύρος – Ο πνευματικός του κόσμος

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος – Ο πνευματικός του κόσμος


Συγγραφέας
Ιλαρίων Αλφέγιεφ (Иларион Алфеев), Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ
Μετάφραση
Ιωσήφ Ροϊλίδης
Πρόλογος
Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware


«… Με την βοήθεια της χάριτος, η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα εισέλθει στην Βασιλεία των Ουρανών δίχως την εμπειρία της γέεννας.
… Γιατί η θεία φύση του Θεού είναι τόσο καλή και τόσο φιλεύσπλαχνη, ώστε πάντα ζητά να βρει τους πιο ασήμαντους τρόπους για να μας διορθώσει.
…Και τι είναι καρδία ελεήμων; Είναι να καίγεται η καρδιά υπέρ όλης της κτίσεως, ήγουν υπέρ των ανθρώπων, και των πτηνών, και των ζώων, και των δαιμόνων, και υπέρ παντός κτίσματος.»

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ με εξαίρετη διάκριση και οξυδέρκεια επιλέγει και σχολιάζει κείμενα του μεγάλου ασκητή Αγίου Ισαάκ του Σύρου που για καιρό τα θεωρούσαμε χαμένα και μας παρουσιάζει μία μεγάλη μορφή της πίστης μας σε πρώτο πρόσωπο.
Ο Άγιος Ισαάκ μάς μιλάει για την μετάνοια και την ταπεινοφροσύνη, την προσευχή, την κοινότητα, τον μοναχισμό και την σιωπή, το θάμβος, την έκσταση και το επιστέγασμα όλων αυτών που είναι η αγάπη του Θεού και η αγάπη προς τον διπλανό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ (Иларион Алфеев) είναι Ρώσος θεολόγος και συνθέτης, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας.

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1966 στην Μόσχα. Φοίτησε στο μουσικό σχολείο και στην Μουσική Ακαδημία της Μόσχας. Από το 1984 μέχρι το 1986 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στον ρωσικό στρατό.

Το 1987 εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος και Ιερομόναχος. Από το 1987 έως το 1991 σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο και στην Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου και με το πέρας των εκεί σπουδών του, το 1991, διορίστηκε καθηγητής στην ίδια την Θεολογική Ακαδημία. Από το 1993 έως το 1995 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και έλαβε το διδακτορικό του, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος και η ορθόδοξη παράδοση».

Όταν επέστρεψε στην Μόσχα το 1995, διορίστηκε βοηθός Μητροπολίτης Κυρίλλου του Σμολένσκ στο Τμήμα εξωτερικών της Εκκλησίας της Ρωσίας. Το 1999 ανέλαβε Διδάκτωρ του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Βίος και διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου». Στις 27 Δεκεμβρίου 2001 εξελέγη Επίσκοπος, από την Πατριαρχική Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Χειροτονήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2002 στον καθεδρικό ναό Χριστού του Σωτήρος Μόσχας. Στις 17 Ιουλίου 2002 ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας στις Βρυξέλλες και στις 7 Μαΐου 2003 διορίστηκε επίσκοπος Βιέννης και Αυστρίας.

Στις 31 Μαρτίου του 2009 με απόφαση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και της Ιεράς Συνόδου ο Επίσκοπος Ιλαρίων αποχώρησε από τη διοίκηση της επαρχίας Βιέννης Αυστρίας και Ουγγαρίας και διορίσθηκε Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου με τον τίτλο επίσκοπος Βολοκολάμσκ. Στις 9 Απριλίου του 2009 διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της εικόνας της Παναγίας «Πάντων των θλιβομένων η χαρά» στην οδό Μπολσάγια Ορντίνκα της Μόσχας. Στις 20 Απριλίου του 2009 στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου προήχθη στον βαθμό του Αρχιεπισκόπου από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Την 1 Φεβρουαρίου του 2010 στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

ISBN: 978-618-5197-40-7

 


Σχολιάστε εδώ