1,5 δισ. ευρώ εισοδήματα χάθηκαν λόγω… Κατρούγκαλου

1,5 δισ. ευρώ εισοδήματα χάθηκαν λόγω… Κατρούγκαλου

-Από τους 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα… Το Δημόσιο Ταμείο ήταν το χαμένο από την απώλεια των φόρων που θα είχαν πληρώσει για τα εισοδήματά τους οι 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και πολλοί άλλοι κλάδοι, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες), που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς, λόγω της υψηλής φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών (70% ήταν η συνολική αφαίμαξη) που επέβαλε ο περιβόητος «νόμος Κατρούγκαλου», που έχει καταληστέψει όλους τους χώρους, μεταξύ των οποίων και τα άλλοτε περήφανα γηρατειά.

Και μπροστά στις τεράστιες απώλειες από τα λουκέτα που μπήκαν, τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση του φορολογητέου εισοδήματος, αναγκάσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τη μείωση των φόρων. Κάτι που επανειλημμένα είχαν ζητήσει και το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλοι γενικά οι φορείς που ήταν θύματα των ρυθμίσεων του «νόμου Κατρούγκαλου».
Αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Κόλλιας σε δήλωσή του, η οποία έχει ως εξής:

«Έπρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος αισθανόμαστε, δυστυχώς, κάτι παραπάνω από δικαιωμένοι, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το βασικό πρόβλημα που προκάλεσε ο συγκεκριμένος νόμος, εναντίον του οποίου προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή, ότι δεν μπορεί να επιχειρήσει όποιος καλείται να πληρώσει το 70% του εισοδήματός του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Πρότασή μας παραμένει ότι το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%».

Τι κερδίζουν…

…οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη μείωση των εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αφού είχαν κλείσει τα βιβλία τους 200.000; Όσοι έχουν χαμηλές αποδοχές κερδίζουν ψιλοπράγματα. Συγκεκριμένα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιες αποδοχές 8.032 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 130 ευρώ, με αποδοχές 9.032 θα έχει όφελος 278 ευρώ, με 11.032 όφελος 564 ευρώ, με 16.032 όφελος 1.013 ευρώ και με 20.032 θα έχει όφελος 1.401 ευρώ.

Τα περισσότερα κερδίζουν οι έχοντες υψηλές αποδοχές. Με 40.032 ευρώ εισοδήματα το όφελος θα είναι 3.755 ευρώ, με 50.032 θα είναι 5.194 ευρώ και με 60.032 θα είναι 10.734 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ