«Μπορούμε», το σύνθημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σε συνάντησή του με startups στη Δ.Ε.Θ.
«Μπορούμε»… Είναι το κεντρικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με ορόσημο την αποψινή ομιλία του στο Βελλίδειο. Στόχος του είναι να εστιάσει στο θετικό αφήγημα και στο όραμα για την επόμενη μέρα.
«Το σύνθημά μας φέτος στη Δ.Ε.Θ. είναι μια απλή λέξη: “μπορούμε”. Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε. Εσείς οι ίδιοι το έχετε αποδείξει στο εαυτό σας φτάνει τώρα να το πιστέψουμε συνολικά ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατα την περιήγησή του στην έκθεση.
Επισκεπτόμενος το περίπτερο Digital Greece, όπου και συνομίλησε σε πάνελ με εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up) δήλωσε: «Οι επιβαρύνσεις στην εργασία αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές για να διατηρήσουμε το ταλέντο χώρα μας, και για αυτό και επιμένω στην ανάγκη μείωσης των εισφορών. Για τις μικρές εταιρείες αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό».
«Πιστεύω σε εσάς, θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να φύγετε αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και κρατήστε και ένα κομμάτι της δουλειάς σας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση και αυτό θα ήθελα να πετύχω».
Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και στην ανακοίνωση μιας προγραμματικής δέσμευσης σχετικά με τις δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Διότι σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Άρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα μία δομή. Και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».
Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σημείωσε πως «για εμάς τουρισμός, πολιτισμός, πρωτογενής παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα και πάνω σε αυτή τη λογική θα έρθουν να πατήσουν πολλές καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες θα αναπτυχθούν».
Ακόμη εστίασε στο υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος που αποτρέπει εταιρείες από την πρόσληψη στελεχών. «Ξέρω πολύ καλά ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν άξια στελέχη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εσάς, ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο στάδιο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».