ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΑΥΓΕΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΑΥΓΕΡΗ

Οι αναφορές αυτές για το Μακεδονικό, μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα και η θέση του ΚΚΕ και γι’ αυτό, αλλά και το τι θα κάνει αν έρθει προς ψήφιση μια συμφωνία, είναι ένα ζήτημα.

Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία αυτή. Θεωρούμε ότι είναι μια συμφωνία, η οποία δε βοηθά στην επίλυση ούτε διμερών προβλημάτων, ούτε γενικότερα τη σταθερότητα και τη φιλία των λαών στην περιοχή. Κυρίως το σκεπτικό μας βασίζεται σταθερά απ’ όταν προέκυψε το πρόβλημα το 1991 όπως θυμόμαστε όλοι και σε συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια, στο γεγονός ότι πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά και η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των Βαλκανίων, σ’ αυτό το διαίρει και βασίλευε, που κυρίως ως βάση του έχει την ευρωατλαντική πολιτική, την πολιτική ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ για παράδειγμα, όπως είναι οι ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα.

Και βεβαίως η συμφωνία αυτή και η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να υπογραφεί στις Πρέσπες και να υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ, ήταν μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και συνέχεια φυσικά και στην ΕΕ. Δε συμμεριζόμαστε καθόλου τους πανηγυρισμούς και της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικάνικης κυβέρνησης, όπως και ορισμένων άλλων όψιμων φίλων της Ελλάδας, όταν πανηγυρίζουν και μας λένε σ’ όλους τους τόνους ότι έτσι κατοχυρώνεται η ασφάλεια κι η σταθερότητα στην περιοχή. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας και γενικότερα των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και εγγύησης των συνόρων. Προχωράμε σε αλλαγές συνόρων και όλα αυτά τα ζητήματα, κι όσο για τα περί επίλυσης του ζητήματος Μακεδονίας, ονόματος, μακεδονικής γλώσσας, μακεδονικής εθνότητας κ.λπ. δεν το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία. Και απ’ αυτή τη σκοπιά, τα προβλήματα των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών, τα ζητήματα των διεκδικήσεων είναι εδώ…

Αυτό γιατί θα έπρεπε να απασχολεί το ΚΚΕ;

Διότι από την αρχή λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, όπως θα θυμόσαστε πολύ καλά. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις τότε της ΝΔ, στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός – ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ – τότε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είχαν εντοπίσει το πρόβλημα στο όνομα. Και άρχισαν μια αέναη διαπραγμάτευση για το όνομα, χωρίς να βάζουν επί τάπητος τα ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν το σύνταγμα της γειτονικής χώρας που ανοίγει το δρόμο για έγερση σε μια πορεία ζητημάτων μειονότητας στην Ελλάδα και διεκδικήσεων από τη γειτονική χώρα και από άλλες χώρες.

Επειδή αναφερόμαστε στα ζητήματα ιστορίας, ξέρετε λένε ή και χρεώνουν στο ΚΚΕ ότι αυτή η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα έχει να κάνει από πολύ παλιά, έχει να κάνει από τότε που υπήρχε ένα άλλο μπλοκ που διαμόρφωνε τους συσχετισμούς εδώ στη βαλκανική, με τη Γιουγκοσλαβία, τα ομόσπονδα κρατίδια, τη θέση του ΚΚΕ για ανεξάρτητο κράτος Μακεδονίας και πολλοί το επικαλούνται…

Ναι μιλάτε για τη θέση η οποία υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 για ένα διάστημα, η οποία εκτιμήθηκε ως λάθος τότε και άλλαξε αυτή η θέση. Μιλάτε επίσης για μια θέση μιας ολομέλειας της ΚΕ, μέσα σε άλλες εντελώς διαφορετικές συνθήκες, η οποία κράτησε πάλι και αυτή από τον Φεβρουάριο του 1948 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, για μερικούς μήνες. Ήταν το πρόβλημα τότε με τον Δημοκρατικό Στρατό με τον εμφύλιο, όπου χρειαζόταν εφεδρείες, υπήρχαν τα προβλήματα με τον Τίτο, με τη Γιουγκοσλαβία, με το κλείσιμο των συνόρων, υπήρχαν μια σειρά τέτοια προβλήματα και πολλοί άνθρωποι σλαβόφωνοι και Έλληνες αλλά και αυτοί που έμεναν τότε και ήταν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας συμμετείχαν και ενίσχυαν τον αγώνα του ΔΣΕ. Αυτό ήταν το ζήτημα και για κάποιους μήνες τότε υπήρχε αυτό. Αλλά και αυτό πάλι από τον ίδιο τον Ζαχαριάδη, από το ίδιο το Κόμμα, είχε εκτιμηθεί ως λάθος για κείνους τους μήνες που υπήρχε.

Τώρα μιλάμε για μια άλλη περίοδο, για μια άλλη διαφορετική εποχή, για άλλους διεθνείς συσχετισμούς, αλλά και με διαφορετική εθνολογική σύνθεση ακόμα σε όλα τα Βαλκάνια, και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων κ.λπ. Άρα μην μπερδεύουμε διαφορετικές εποχές για να δικαιολογήσουμε μια σημερινή απόφαση, μια σημερινή επιλογή, η οποία δεν βοηθά – ξαναλέμε – τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Το όνομα θα μπορούσε να λυθεί πάρα πολύ καλά, με γεωγραφικό προσδιορισμό κ.λπ. Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή. Το πρόβλημά μας εμάς δεν είναι αν ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία στη συμφωνία ή οποιοδήποτε άλλο, εάν έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά αυτός πρέπει να προσδιορίζεται στη συμφωνία. Και στη συμφωνία μιλάει για “μακεδονική γλώσσα”, για “μακεδονική εθνότητα” –  δε λέω για το όνομα – λέω για τα ουσιαστικά ζητήματα. Το όνομα για εμάς ποτέ ξαναλέω δεν υπήρχε πρόβλημα, από το 1992…

Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό;

Καθόλου αντιφατικό.

Γιατί;

Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις ότι υπάρχει μια γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που από την αρχαία Ελλάδα εκτεινόταν σε περιοχές που σήμερα ανήκουν σε άλλες χώρες, να πεις ότι τα σύνορα – και να το πεις κατηγορηματικά αυτό – έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συνθήκες και μετά από αιματηρούς πολέμους μεταξύ των χωρών και είναι κατοχυρωμένα τα σύνορα. Και άρα γεωγραφικά προσδιορίζω εκείνο που ήταν η βόρεια Μακεδονία παλιά, γεωγραφικά, μόνο γεωγραφικά. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ύπαρξη “μακεδονικής εθνότητας” – δέστε τι βάζει η συμφωνία, “Μακεδόνας πολίτης” λέει – δεν έχει καμιά σχέση με το ζήτημα της “μακεδονικής γλώσσας”.

Στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού όχι στο πώς τους προσδιορίζουμε εμείς…

Δεν υπάρχει αυτοπροσδιορισμός. Είναι ένα, να μην πω γελοίο επιχείρημα, διότι είναι επικίνδυνο επιχείρημα αυτό το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού. Να ξεκαθαρίσουμε τον αυτοπροσδιορισμό, είναι επικίνδυνο ζήτημα. Ξεκινάει η ιστορία ως εξής, λέει κάποιος “στη Θράκη θα πρέπει να αυτοπροσδιορίζονται – για παράδειγμα – οι Έλληνες υπήκοοι που είναι εκεί μουσουλμάνοι το θρήσκευμα κ.λπ., άλλοι τούρκικης καταγωγής, άλλοι Πομάκοι, άλλοι Ρομά… να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν. Λέει ο άλλος εγώ είμαι Τούρκος, είμαι Τούρκος, εγώ είμαι Βούλγαρος”. Αλλά αυτό δημιουργεί αντικειμενικά πρόβλημα. Άρα όσοι το λένε αυτό το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, βάζουν το ζήτημα επί τάπητος ότι “εγώ έχω δικαίωμα να διεκδικήσω εθνική μειονότητα, άρα να διεκδικήσω εθνικά εδάφη” και να πω ότι “εδώ είμαι μια τούρκικη για παράδειγμα μειονότητα, είμαι μια βουλγάρικη μειονότητα, είμαι μια μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα” και διεκδικώ αύριο και εδάφη εκτός από τα υπόλοιπα.

Άρα αυτά είναι περίεργα ζητήματα, επικίνδυνα ζητήματα, στην πραγματικότητα είναι μέσα στην ουσία της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής του “διαίρει και βασίλευε”, είναι στη λογική του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό βλέπετε τώρα τη Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο να θέλουν να ανταλλάξουν εδάφη και να βγαίνει η Αλβανία και να λέει “μα θέλω κι εγώ εδάφη” και να βγαίνει κι άλλος και να λέει “θέλω κι εγώ εδάφη”.

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, είναι αυτή που κάνει ο κ. Ζάεφ και το παρουσίασε χθες στην ομιλία του, που μιλάει για έναν κίνδυνο εάν δεν περάσει το δημοψήφισμα, γιατί αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην ουσία σε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, μιλάει για κινδύνους από τον βορρά της FYROM. Δεν υπάρχει αυτή η ανάγνωση ότι αν δεν περάσει η συμφωνία και αν δε δοθεί ένα τελεσίδικο όνομα στη γειτονική χώρα κινδυνεύει να διαμελιστεί;

Κοιτάξτε να δείτε, ο Ζάεφ κάνει την προεκλογική εκστρατεία του έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα και μάλιστα με εντελώς ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Το πρόβλημά τους δεν είναι ούτε το όνομα ούτε όλα τα υπόλοιπα. Το πρόβλημά τους είναι ότι θέλουν να δέσουν τη χώρα αυτή σε άλλο άρμα ιμπεριαλιστικού μπλοκ κ.λπ. Άρα λοιπόν, στην ανάγνωση που κάνει ο κ. Ζάεφ σε ένα πράγμα έχει δίκιο: Όντως υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, κίνδυνος διαμελισμού, κίνδυνοι όλοι αυτοί.

Όμως εμείς εκτιμάμε ότι είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και εάν βρεθεί ένα όνομα ανάμεσα στις δυο χώρες με γεωγραφικό προσδιορισμό, εάν δεν απαλειφθούν όλα αυτά τα αλυτρωτικά, εάν δεν τελειώσει η ιστορία περί “μακεδονικού έθνους” και “μακεδονικής γλώσσας” και εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εάν δεν σταματήσουν κι εδώ στην Ελλάδα διάφοροι εθνικιστικοί αλυτρωτικοί κύκλοι να υψώνουν τη σημαία της αντίδρασης αντί να υψώνουν τη σημαία της φιλίας των λαών και με το λαό της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ και να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα οι λαοί των δύο χωρών. Είναι μια διαφορετική ανάγνωση, μια διαφορετική ανάλυση. Εμείς δεν επιμένουμε να την ενστερνιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού, εμείς αυτό που επιμένουμε είναι να ακούσουν και να ακούσετε την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ, με ψυχραιμία, γιατί είναι η μόνη ουσιαστική θέση που στέκεται γύρω από το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα.

Υπάρχει ένα προβοκατόρικο ερώτημα, που το ακούω, ότι δε φοβάστε με αυτά τα επιχειρήματα και την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ και τη στάση που θα τηρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι μπορεί να ρίξει “νερό στο μύλο” των ακροδεξιών κύκλων, αυτών που χρησιμοποιούν και καπηλεύονται το Μακεδονικό, για να χτίσουν καριέρες, για να χτυπήσουν ανθρώπους, για να εκφοβίσουν, δεν το φοβάστε αυτό;

Οι κύκλοι αυτοί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αυτών που μιλάνε εν ονόματι του κοσμοπολιτισμού, που θέλουν να λύσουν όπως – όπως το υπαρκτό αυτό πρόβλημα με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι απαίτηση της αμερικανικής πολιτικής και επειδή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα μετά την ηγεσία Τραμπ – να είναι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι είναι πολιτικά ανόητοι, γιατί οι άλλοι δεν είναι καθόλου πολιτικά ανόητοι, είναι πανέξυπνοι και υλοποιούν πολιτικές που δε συμφέρουν τον ελληνικό λαό, αλλά συμφέρουν την αστική τάξη της χώρας, κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους, συμφέρουν τους ιμπεριαλιστές εταίρους και συμμάχους τους, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

Όλοι αυτοί δε βλέπουν ότι αρχίζει η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και γενικότερα στην Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, ότι εδώ συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μεγάλες δυνάμεις που έχουν τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή και γι’ αυτό αξιοποιούν με αυτό τον τρόπο, το ραγιάδικο αυτό τρόπο θα έλεγα, διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις που μπαίνουν στην υπηρεσία τους. Εδώ στην περιοχή συγκρούονται οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ με κυρίως τις χώρες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, που μπορεί να μην είναι στην ΕΕ, αλλά έχει μεγάλα συμφέροντα και άρα όταν έχεις τέτοια σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, γιατί μιλάμε για πετρέλαια, φυσικό αέριο, ορυκτό πλούτο, τότε εκεί που συγκρούονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

Πώς θα σχολιάζατε την πρωτοβουλία που εμφανίστηκε από τη βουλευτίνα της Ολλανδίας για την καταψήφιση της Ουγγρικής πολιτικής και του κ. Ορμπαν. Βλέπετε το πράγμα να πηγαίνει προς έναν κατευνασμό ή τα πράγματα είναι χειρότερα, βέβαια τα ΚΚ της Ευρώπης ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν αυτή την επίθεση.

Εμείς και στο Ευρωκοινοβούλιο, χθες, ψηφίσαμε αυτή την πρόταση, καταψηφίσαμε τη στάση της κυβέρνησης Όρμπαν. Υπήρξε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση από την Ευρωκοινοβουλευτική μας Ομάδα για το σκεπτικό μας, που δεν είναι ταυτόσημο σε όλα τα ζητήματα με το σκεπτικό των άλλων δυνάμεων και των πολιτικών ρευμάτων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Βεβαίως καταδικάσαμε την αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Όρμπαν, καταδικάσαμε το αντιδραστικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ουγγαρία, κυρίως τον αντικομμουνισμό και τις διώξεις ενάντια στο ΚΚ και τις κομμουνιστικές ιδέες στην Ουγγαρία και μια σειρά άλλα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία ο Όρμπαν ταυτίζεται με άλλους Ευρωπαίους. Πρέπει να πούμε ότι με αυτή την ψηφοφορία, η οποία ήταν αναμφίβολα σε θετική κατεύθυνση, δεν ξεπλένεται το γεγονός ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η Κομισιόν έχει οδηγήσει σε διάφορες αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στον εγκλωβισμό προσφύγων εδώ στην Ελλάδα, ότι ευθύνεται για ρατσιστικά φαινόμενα και την άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, ότι ευθύνεται για την εξίσωση κομμουνισμού – ναζισμού – φασισμού, που αυτό δίνει “αέρα στα πανιά” σε αντιδραστικές, φασιστικές ναζιστικές δυνάμεις και βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη για όλη αυτή την πολιτική λιτότητας, μνημονίων και οικονομικής μέγγενης, που έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων ανεξάρτητα κράτους, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Στους εργαζόμενους αναφερθήκατε και στη χθεσινή σας ομιλία, κρίνατε και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αξιολογήσατε και τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη παρότι αναμένεται να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του. Πως βλέπετε την ιστορία των συντάξεων, του κατώτερου μισθού, των Συλλογικών Συμβάσεων, εάν αλλάζει όντως κάτι στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια και αν θεωρείται ότι είναι “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Πρόκειται για μεταμνημονιακό μνημόνιο. Υπάρχει εποπτεία, υπάρχουν συμφωνηθέντα με τους εταίρους, τους λεγόμενους θεσμούς και αυτά υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας και δεν μπορεί να ξεφύγει όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οποιαδήποτε σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση, εφόσον είναι εγκλωβισμένη σε αυτή τη λογική και υπηρετεί αυτές τις κατευθύνσεις. Δεν είναι θετικά τα μέτρα, από ποια σκοπιά: είναι σα να μου λέτε αυτή τη στιγμή ότι “σου παίρνω δέκα από τη μια τσέπη και σου δίνω ένα από την άλλη” και αυτό εάν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εάν πάει καλά το “ματωμένο” πλεόνασμα, όπως λέμε εμείς, εάν συμφωνήσουν οι θεσμοί, εάν δεν υπάρξει αναταραχή στις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν υπάρξουν άσχημες συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Ευρώπης ή διεθνής οικονομική κρίση και άλλες πιέσεις στις αγορές. Υπάρχουν διάφορα “εάν”. Είναι σα να μου λέτε ότι επειδή θα δώσει ένα ψίχουλο – λόγω μιας μικρής ασθενικής ανάκαμψης που υπάρχει έτσι κι αλλιώς, μετά από 10 χρόνια κρίσης, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, έχει κρίσεις, υφέσεις, αναζωογονήσεις της οικονομίας και μετά ξανακυλάει πάλι σε κρίση, αυτός είναι ο κύκλος της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης – και την ίδια στιγμή του έχει πάρει δέκα, ο ελληνικός λαός πρέπει πει ευχαριστώ;

Χτες άκουσα τον κ. Βορίδη, σε σχέση με τις συντάξεις, ότι εάν όντως επιτευχθεί αυτός ο δημοσιονομικός στόχος και τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση ότι μπορεί να παγώσει το κούρεμα των συντάξεων, θα δούμε και εμείς πως θα το ψηφίσουμε, εάν το διάβασα καλά. Σε αυτή την περίπτωση το ΚΚΕ τι κάνει για τον συνταξιούχο, τον πρώην εργάτη;…

Αν παγώσει για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο, να δούμε πως θα το φέρει και τι θα είναι. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα, εξακολουθεί να υπάρχει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, που έστρωσε το δρόμο στο να βγαίνει τώρα κάποιος κ. Καραγκούνης, η ΝΔ – προσπαθεί να τα μαζέψει βέβαια ο Μητσοτάκης, αλλά η ουσία αυτή είναι, το είπε – γιατί η λογική της ΝΔ αυτή είναι το τριφασικό του Πινοσέτ. Και είναι λογική και άλλων, που βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και λογική άλλων από το ΠΑΣΟΚ επίσης που έχουν τέτοιες αναλύσεις και οδηγούν εκεί. Αλλά, αν δείτε και τους ίδιους τους νόμους, εμείς προειδοποιούσαμε από το 1992, που ξεκίνησε ο πρώτος αντιασφαλιστικός νόμους που έπληττε το ασφαλιστικό σύστημα, που έπληττε τις συντάξεις και σε συνέχεια ακολουθήθηκε. Ήταν ο Μητσοτάκης, ήταν ο Παπανδρέου, ήταν Καραμανλής, ήταν ξανά ο Γ. Παπανδρέου, ήταν στη συνέχεια ο Σαμαράς, ήταν στη συνέχεια ο Τσίπρας. Όλοι αυτοί που κυβέρνησαν και ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα, σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και μας έχουν γονατίσει, έχουν γονατίσει τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα ψήφιζαν νέα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια που οδηγούν σε αυτή τη λογική, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στην κατάργηση της κοινωνικής… Το θέμα είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Δεν μπορούν να βρουν τα κλεμμένα, δεν μπορούν να βρουν αυτά που έφαγαν στα χρηματιστήρια, που τα έχει πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος έχει ματώσει για να πληρώνει κάθε μήνα. Οι μόνοι από αυτούς τους πυλώνες που πλήρωναν σταθερά και μόνιμα είστε εσείς κι εγώ, είναι οι εργαζόμενοι. Οι μόνοι που δεν πλήρωναν ήταν το κράτος και πολύ περισσότερο η μεγάλη εργοδοσία.

Κε Γραμματέα, κάτι τελευταίο -έβγαλε ανακοίνωση το ΚΚΕ, αλλά είναι αλλιώς να το εξειδικεύετε εσείς- σε σχέση με αυτό το δημοσίευμα, αλλά νομίζω ότι είναι και ουσία αυτό, ότι θα υπάρχει δικαστικός έλεγχος σε στελέχη κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του ΚΚΕ για τα περιβόητα δάνεια των κόμματων και το κυριότερο πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια κι αν τα κόμματα παρείχαν εγγυήσεις;

Καταρχάς να πούμε ένα ζήτημα -το οποίο δεν είναι τυπικό, είναι ουσιαστικό- εγώ προσωπικά και το κόμμα μας συνολικά δεν έχουμε ενημέρωση από την εισαγγελία ότι έχει διαταχθεί κάτι ή ότι έχει ζητήσει κάτι, είναι κάποια δημοσιεύματα. Πληροφορίες λένε από ό,τι διάβασα σήμερα στον Τύπο, ότι αυτή η πληροφορία δόθηκε από το γραφείο της κυρίας Εισαγγελέως Διαφθοράς, ως πληροφορία σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, η οποία διοχετεύτηκε στον Τύπο, στο διαδίκτυο και γράφτηκε. Ένα το κρατούμενο ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Έρευνα και έλεγχος να γίνει και πρέπει να γίνεται συνεχώς και στο διηνεκές, γενικότερα και για το κόμμα μας και για όλα τα κόμματα. Μπορεί να γίνεται έλεγχος μια χαρά, όμως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να ενημερώνονται τα κόμματα, θα πρέπει να καλούνται και όχι να μαθαίνουν τα πολιτικά κόμματα από τα δημοσιεύματα. Άρα, λοιπόν, ένα ζήτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει και η κυβέρνηση και πρέπει να απαντήσει και η ίδια η Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο εισαγγελικό γραφείο που κινεί αυτή την υπόθεση, είναι γιατί προχώρησε σε διοχέτευση τέτοιων ειδήσεων, πλαστών ή πραγματικών δεν το εξετάζω…

Δεύτερο ζήτημα: Υπάρχει και είναι ξεκάθαρο και με δικαστικές αποφάσεις, με δικαστικούς ελέγχους, με όλους τους δυνατούς ελέγχους, από το ‘12 συνεχώς, έχουν ανακοινώσει οι ίδιοι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πρόβλημα πολλών εκατομμυρίων, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, δάνεια, τα οποία δεν αποπληρώνονταν, ήταν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, δεν υπήρχαν εγγυήσεις κλπ, μιλάμε για αυτό. Για το ΚΚΕ, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τα δάνεια αυτών των κομμάτων και του δικού μας κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης των 7 με 8 εκατομμυρίων, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ειδικά το ΚΚΕ, επιπλέον -δεν ξέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ- έχει δώσει εγγυήσεις εμπράγματες, με ακίνητα, τα οποία είναι με βάση όλους τους νόμους και κανονικότατα.

Πάνω σε αυτό, έχει ακολουθήσει το ΚΚΕ την τακτική των άλλων κομμάτων να δίνουν ως εγγυήσεις την χρηματοδότηση που θα παίρνουν στο μέλλον από το ελληνικό δημόσιο;

Αυτό τηρείται γιατί υπάρχει τέτοιος νόμος, υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

Άρα το κάνετε…

Το κάνουμε διότι είναι μία χρηματοδότηση, που δίνεται στο κόμμα για τις ανάγκες του και το καλύπτει. Αν χρωστάει τα δίνει στα χρέη του, αυτό γίνεται. Εμείς όμως για να ξεκαθαρίσω το εξής: Αυτό να το κάνουμε. Αλλά οι νόμοι που ίσχυαν τη δεκαετία του ‘90, τη δεκαετία του 2000 κλπ, τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο. Άρα δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, υπάρχει μόνο πολιτική προπαγάνδα. Υπάρχει μόνο κάποια σκοπιμότητα και βεβαίως μπορεί κανείς να υπολογίσει αυτή τη σκοπιμότητα.

Για παράδειγμα, όπως πριν με τη ΝΔ, που έβγαλε εκείνο το περίφημο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ για τα γραφεία του, που άλλαξε ονομασία και είπε δεν χρωστάω δάνεια και τέτοια ο ΣΥΡΙΖΑ τότε…

Προβοκατόρικα το βάζετε…

Προβοκατόρικα; Αυτή είναι η ουσία. Και εμείς δεν είχαμε τοποθετηθεί, εμείς απλά είπαμε να γίνει ο έλεγχος, αλλά δεν είναι ζητήματα ούτε διαφθοράς, ούτε έτσι όπως το παρουσιάζουν. Είναι -να σας πω το εξής- το παιχνιδάκι που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, προκειμένου να πουν “τελοσπάντων ρε παιδιά όλοι ίδιοι είναι κι εσείς κι αυτοί κι οι άλλοι” βάζουν και το ΚΚΕ μέσα στο κάδρο, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ακριβώς για να παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού και η διαφθορά τους να ζει και να βασιλεύει.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά σας στη Θεσσαλονίκη κε Κουτσούμπα;

Όχι, συνεχίζω σήμερα και αύριο το πρωί με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και αύριο το βράδυ μιλάω στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος είναι φεστιβάλ “100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ”.

Και όποιος δεν έχει πάει στο Φεστιβάλ της νεολαίας να πάει, γιατί δεν έχει καταλάβει τι είναι ο Σεπτέμβρης και τι είναι και η νιότη…


Σχολιάστε εδώ