Διχασμός στη ΝΔ για τα δώρα που θέλει να μοιράσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διχασμός στη ΝΔ για τα δώρα που θέλει να μοιράσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Υπό το βάρος των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και την πίεση κορυφαίων στελεχών, που του ζητούν να δώσει ελπίδες στους πολίτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσχωρεί σταδιακά στη λογική της παροχολογίας. Κι ενώ σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο πρωθυπουργός και δεν θα υποσχεθεί «τα πάντα σε όλους», πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιάσει το Σάββατο στη ΔΕΘ θα έχει αρκετό ρεαλισμό αλλά και «δώρα» για τους πολίτες.

Ορισμένα από αυτά πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τα προσφέρει τελικά κι άλλα θα μείνουν στα… λόγια, με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών, Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Με κορυφαία την… εξαγγελία για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση για την επόμενη τετραετία, κάτι που υπολογίζεται να ρίξει το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω από το 15%, ως αποτέλεσμα επενδύσεων 100 δισ. που θα έρθουν στη χώρα. Πώς θα γίνει αυτό;

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλεί ότι με το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ 3%-4% και στο διάστημα της τετραετίας στη χώρα οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ, κάτι που δεν πετύχαμε στο διάστημα ολόκληρης της τελευταίας δεκαετίας.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει εκ νέου τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος τριετίας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές από πού θα καλύψει τα έσοδα που θα χάσει το Δημόσιο από τη μείωση αυτή. Στοιχείο κρίσιμο, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συναινέσουν αν δεν υπάρχει σαφής (νομοθετημένη) πρόβλεψη για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι έκανε ένα βήμα πίσω στο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Ενώ αρχικά είχε πει ότι συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης για την αύξηση, με νεότερη δήλωση… διευκρίνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί (εργαζόμενοι και εργοδότες). Οι τελευταίοι πρότειναν ήδη η αύξηση να μην υπερβαίνει το 1%, που επί του βασικού μισθού δεν θα υπερβαίνει τα 5 ευρώ σε μηνιαία βάση. Ένα βήμα πίσω έκανε και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μέχρι πρότινος έλεγε ότι η μείωση θα είναι άμεση, η νεότερη εκδοχή είναι να γίνει σε βάθος τριετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από ορισμένα στελέχη, που του ζητούν στη ΔΕΘ να εξαγγείλει και μέτρα που θα ακουστούν ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών. «Επί οκτώ συνεχή χρόνια ο κόσμος βιώνει δύσκολες μέρες, υπό το βάρος μιας παρατεταμένης λιτότητας. Πρέπει να του δώ­σουμε ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν», σημειώνουν.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη μερίδα στελεχών που είναι της άποψης ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ρεαλιστής και να μην υποσχεθεί πράγματα που δεν θα μπορέσει ως πρωθυπουργός να τα υλοποιήσει. «Θα τα βρούμε μπροστά μας», τονίζουν. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι προφανές ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές…


Σχολιάστε εδώ