Μακριά από εμάς κάθε σκέψη ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν τιμά την αποστολή του

Μακριά από εμάς κάθε σκέψη ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν τιμά την αποστολή του

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


Το οποίο, μάλιστα, σε καιρούς χαλεπούς, όταν η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου ήταν υπό απαγόρευση, δεν υπέκυψε σε απειλές και οι δικαστές έμειναν πιστοί στον όρκο τους. Με όποιο κόστος.

Αναγκαίες οι λέξεις αυτές για την κατάθεση του προβληματισμού του δικού μας αλλά και πολλών συμπολιτών μας για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε τις προσφυγές της Εκκλησίας με τις οποίες ζητούσε να μη φορολογούνται τα ενοίκια που εισπράττει και απαιτούσε να της επιστραφούν φόροι 2.900.000 ευρώ που είχε πληρώσει την τριετία 2011-2013 για τα ακίνητά της.

Δεν θα υπήρχε η παραμικρή αντίρρηση αν επρόκειτο για μια επιχείρηση που
ασχολείται με την ενοικίαση ακινήτων. Η Εκκλησία, όμως, δεν εμπορεύεται ακίνητα. Δεν κάνει τον έμπορα. Νοικιάζει τα ακίνητα τα οποία προέρχονται από δωρεές του κόσμου για να έχει την οικονομική δυνατότητα για το φιλανθρωπικό της έργο, τη στήριξη οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων που δεν μπορούν να έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Αλλά και για να συντηρεί τη λειτουργία γηροκομείων και άλλων ιδρυμάτων.

Υπάρχει όμως ο νόμος, θα πει ο δικαστής του ΣτΕ. Ναι, αλλά ο νόμος δεν είναι τυφλός. Δεν μπορούν να μπουν όλα στο ίδιο ζύγι. Δεν έκανε φοροδιαφυγή η Εκκλησία. Κοινωνικό έργο κάνει. Αυτά τα 2.900.000 ευρώ φόροι που δεν θα της επιστραφούν, κύριοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα στερήσουν το φαγητό από πολλούς, πάρα πολλούς αδύναμους, φτωχούς συνανθρώπους μας.

Και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει ο δικαστής… Άνθρωπος είναι…

Εμάς τους Έλληνες μας έχουν στήσει στον τοίχο, ότι φάγαμε τα λεφτά των εταίρων μας, όμως είμαστε πολύ πιο καθαροί από κάποιους από αυτούς. Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε σκάνδαλο-μαμούθ ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το μεγαλύτερο στην ευρωπαϊκή οικονομία, στο οποίο εμπλέκεται η δανέζικη τράπεζα Danske Bank. Τα ύποπτα κεφάλαια που διαχειρίστηκε φτάνουν στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι πε­νταροδεκάρες, δηλαδή…

Ο Πούτιν μάς δείχνει τον δρόμο, μια και οι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν στον χάρτη τους την Ελλάδα. Ο ρώσος Προέδρος προσφέρει κίνητρα σε ολιγάρχες για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη Ρωσία. Τα σχέδια του Κρεμλίνου που καλούνται να στηρίξουν είναι ύψους 120 δισ. δολ. μέχρι το 2024. Και προσφέρει νομικά και φορολογικά κίνητρα στους ομίλους που αναλαμβάνουν την εκπόνηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Το Μαξίμου το μόνο που πρέπει να κάνει είναι αντιγραφή…

Βρήκε τη λύση η Αργεντινή για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα από την κατάρρευση της οικονομίας της – είναι ιλιγγιώδης η πτώση κατά 50% του νομίσματός της, του πέσο. Ο Πρόεδρός της Μαουρίσιο Μάκρι έβαλε λουκέτο στα μισά υπουργεία της χώρας του.

Μήπως να το δοκιμάσουμε κι εμείς; Κοντεύουμε να χάσουμε το μέτρημα των υπουργείων μας…


Σχολιάστε εδώ