Αύξηση της ανεργίας θα φέρει ο κατώτατος μισθός, αν…

Αύξηση της ανεργίας θα φέρει ο κατώτατος μισθός, αν…

…αυξηθεί πάνω από 1%, υποστηρίζει ο καθηγητής Κώστας Μήλας, πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής του University of Liverpool.

Μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (σήμερα είναι 586 ευρώ), οι οποίες υπερβαίνουν τις αντοχές της οικονομίας μας, πυροδοτούν αύξηση της ανεργίας, επισημαίνει ο κ. Κ. Μήλας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι και 13,4% υπεράνω των δυνατοτήτων της οικονομίας το 1982, επί Ανδρέα Παπανδρέου, που συνέβαλε στην αύξηση της ανεργίας. Και προσθέτει ότι «την τριετία 2009-2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κατώτατος μισθός βρέθηκε μέχρι και 12,6% υπεράνω των αντοχών μας, κάτι που συνέβαλε σε έκρηξη της ανεργίας».
Ο κ. Μήλας εκτιμά ότι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1%, γιατί μεγαλύτερη αύξηση θα είναι εμπόδιο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Σε 4 δόσεις…
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κώστας Μίχαλος τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις, σε δύο χρόνια δηλαδή.


Σχολιάστε εδώ