Να απομονώσουμε  τους εχθρούς της ΕΕ

Να απομονώσουμε τους εχθρούς της ΕΕ

-Παυλόπουλος προς τον Λετονό υπουργό Εξωτερικών

Κοινή δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάσχεση μορφωμάτων λαϊκισμού, που φτάνουν στα όρια του ναζισμού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. «Είναι πραγματικοί εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι έχουν απροκάλυπτα ως στόχο τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα μορφώματα αυτά να επικρατήσουν», τόνισε.

Προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε την ανάγκη η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ να είναι τέτοια που να στηρίζει το κοινωνικό κράτος και να μην ευνοεί τις ανισό­τητες, πάνω στις οποίες στηρίζονται τα μορφώματα αυτά. Ακόμη σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυ­θεί ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφά­λειας, ούτως ώστε η Ευρώπη να παίξει πρωταγωνιστικό, κα­θοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη συνεργασία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στο ζήτημα της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρώπης, με την επισήμανση ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχές, έχει αξίες και μόνο όσοι τις σέβονται μπορούν να φέρουν τον τίτλο του ευρωπαίου εταίρου». Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μή­νυμα προς όσους φιλοδοξούν να καταλάβουν ηγετικές θέσεις και αξιώματα στην ΕΕ ότι θα πρέπει να εμφορούνται και να σέβονται τον αξιακό κώδικά της.

ΟΧΙ στο Brexit
Ανοιχτά κατά του Brexit τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, με την επισήμανση ότι «η φυσική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ προειδοποίησε ότι, αν συμβεί αυτό, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για τη χώρα αυτή. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είναι και το κυριαρχικό του δικαίωμα, αρκεί βεβαίως να γνωρίζει και τι σημαίνει το να είσαι μέλος της ΕΕ αλλά και το να αποχωρείς από αυτήν.
Έσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι: «Εφόσον, λοιπόν, οριστικοποιηθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ύστερα θα είναι απλώς ένα τρίτο κράτος, πρώην μέλος της ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση εξαιτίας του ότι κάποτε υπήρξε μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρα­σε, επίσης, την ευχή και την ελπίδα ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθεωρήσει την απόφασή του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σχολιάστε εδώ