Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βίντεο)

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βίντεο)

 

«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη συνοχή και την ευημερία των λαών της Ευρώπης». Ομιλία και παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα.


 Πετύχαμε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις


Υποστήριξε τις κυβερνητικές επιλογές κατά την δευτερολογία του λέγοντας: «H κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις» απαντώντας στις κριτική και τις παρατηρήσεις ευρωβουλευτών.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα, γιατί χρειάστηκε οκτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια» είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφστατ.

Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού. Θα συνεχιστεί η δημοσιονομική ισορροπία και οι μεταρρυθμίσεις και θα διορθωθούν αδικίες. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ευρωκοινοβούλιο.

«Την προηγούμενη φορά που μίλησα εδώ, η χώρα ήταν σε μια τεράστια δίνη. Η αδυναμία των θεσμών να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων στην ακραία λιτότητα είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης. Ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός. Οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα», τότε, ελάχιστοι ευρωβουλευτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. ανέφερε, «όμως,  η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά, είναι μια διαφορετική χώρα. Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Αλλά είναι επιτυχία και της Ευρώπης συνολικά, που έδειξε ότι με αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει μπροστά».


 Το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν


«Στεκόμαστε στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και περάσαμε στην ανάπτυξη. Ελέγξαμε τη φοροδιαφυγή, σταματήσαμε τη σπατάλη και το πάρτι στη δημόσια διοίκηση».

«Σήμερα, όχι απλώς βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους ανακτάμε την πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2,5% φέτος ενώ η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη και είναι στις πρώτες σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Σε τρία χρόνια, όπως είπε, μειώθηκε η ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στα δικαιώματα των πολιτών με το σύμφωνο συμβίωσης αλλά και την κατάργηση του νόμου της Σαρίας. όπως ειπέ, σε μια περίοδο που θεριεύει η ξενοφοβία, η χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για τη μετανάστευση. Ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τόνισε και σημείωσε ότι παρά τη στάση της Τουρκίας διατηρήθηκε η ασφάλεια στο Αιγαίο και η σταθερότητα.

Τέλος χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία με την πΓΔΜ, τονίζοντας ότι μετά από 26 χρόνια που κυριάρχησε ο εθνικισμός, βρέθηκε η λύση.

Αλ. Τσίπρας: Ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. ως ανάχωμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. ως ανάχωμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Χαρακτηριστικά είπε πως η Ευρώπη πρέπει «να πει όχι στον φόβο και ναι στην ελπίδα κάλεσε την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια.

»Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαικές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν απο την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω.

»H αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο.

»Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοιν. συμβόλαιο για την συνοχή και την ευημερία των λαών μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ότι  «όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν (την ΕΕ) απειλούν πραγματικά την Ευρώπη». «Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο».

Και συνέχισε: «Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος.

»Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως συνέπεια το θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, συνοχή και χωρίς προοπτική.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Φωτο:REUTERS/VINCENT KESSLER

Σχολιάστε εδώ