Τα σχέδια του Τσίπρα για τις εκλογές

Τα σχέδια του Τσίπρα για τις εκλογές

Στόχος, να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20% για να έχει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις

-Μάιος ή Οκτώβριος, το δίλημμα παραμένει

Αντιμέτωπος με το δίλημμα αυτό βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσον αφορά τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ο στόχος ένας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πέριξ του 25% και πάντως όχι κάτω από το 20%, ούτως ώστε να μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ιδίως δε στην περίπτωση κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε με τη συνεργασία άλλων κομμάτων.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα ως προς τον χρόνο των εκλογών θα είναι σε συνάρτηση με μια σειρά γεγονότων, όπως η πορεία της οικονομίας, η στάση των δανειστών, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, που θα διαμορφώσουν ως επί το πλείστον το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, για την τελική επιλογή θα διαδραματίσει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις!


 Τι θα κρίνει την τελική απόφαση του πρωθυπουργού


Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αν η διαφορά είναι σχετικά μικρή (οκτώ-εννιά μονάδες), τότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον Μάιο με στόχο μια ήττα που θα είναι πολιτικά (και κομματικά) διαχειρίσιμη.

Θα ποντάρει δε στο γεγονός ότι θα υπάρξει διάχυση της απογοήτευσης (αγανάκτησης) των πολιτών λόγω του ότι θα στηθούν τέσσερις κάλπες (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές).

Αν λίγο πριν από τον Μάιο οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγαλύτερη διαφορά (δέκα και πλέον μονάδες) από τη Νέα Δημοκρατία, η επιλογή του κ. Τσίπρα θα είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, έναν μήνα μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας της τετραετίας.

Με σκοπό στο διάστημα που μεσολαβεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει την ψαλίδα.


 Ποντάρει και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020


 

Αν και είναι αμφίβολο ότι θα έχει καταφέρει μέχρι τότε να το πετύχει, σε διάστημα τεσσάρων μόλις μηνών, έχοντας μάλιστα μεσολαβήσει η νεκρή περίοδος του καλοκαιριού.

Όπως προαναφέραμε, στόχος του κ. Τσίπρα, όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί μεταξύ 20% και 25% για να έχει λόγο στις μετεκλογικές εξελίξεις και διεργασίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν ακόμη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει την άνοιξη του 2020, λίγους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Ευελπιστούν ότι ο υποψήφιος που θα προτείνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτήν τη φορά με απλή αναλογική.

Οπότε τα πολιτικά πράγματα στη χώρα θα τεθούν σε νέα εντελώς βάση…


Σχολιάστε εδώ