Μάκης Κουρής: ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ οι… Σύμμαχοί μας για τα Σκόπια
Του
ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ
-Επιστρατεύθηκε ακόμη και ο Τραμπ, γιατί είδαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περνάει…
Ανησυχούν, τρομάζουν και μόνο στο ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως όλα δείχνουν, και έχουν ξεσηκωθεί όλα τα μεγάλα αφεντικά –Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, Μέρκελ και ο… αιώνιος διαπραγματευτής Νίμιτς– για να αποτρέψουν το μοιραίο. Αλλά, παρά ταύτα, φαίνεται ότι τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για αυτούς. Κινδυνεύουν με ναυάγιο τα σχέδια που έχουν ετοιμάσει για γεωπολιτικές αλλαγές στην κρίσιμη γωνιά των Βαλκανίων, με αλλαγές συνόρων.
Και μόνο το ότι επιστρατεύθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στείλει επιστολή (όπου σε ένα κείμενο 122 λέξεων αναφέρει 6 φορές τα Σκόπια ως «Μακεδονία», γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητά τους να κλείσει το θέμα) στον σκοπιανό ομόλογό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ», προδίδει την τεράστια ανησυχία που υπάρχει εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και πολιτών των Σκοπίων, όπου στις δημοσκοπήσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα μόνο το 40% είναι υπέρ της συμφωνίας, στην οποία είναι αντίθετος ακόμη και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ωμή είναι η παρέμβαση του Προέδρου της Αμερικής υπέρ των Σκοπίων. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι στρατηγικά συμφέροντα έχουν επενδύσει, γι’ αυτό και πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα ώστε να εξασφαλισθεί με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ η επικύρωση της συμφωνίας από τον ελληνικό λαό, παρότι είναι κοινό μυστικό ότι η χαμένη από αυτήν τη συμφωνία είναι η Ελλάδα. Και ήδη οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Κάτι που το γνωρίζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Γιατί ανησυχούν τόσο πολύ; – Τι μαγειρεύουν στη γειτονιά μας;
Αυτή η μαζική –επιπέδου κορυφής– κινητοποίηση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ελληνική κυβέρνηση να παραδίδει «ιερά και όσια» στα Σκόπια, προκαλεί τον έλληνα πολίτη και του δείχνει ότι οι Σύμμαχοί του, για τους οποίους ήταν πάντα μπροστάρης και στο κάθε προσκλητήριο δήλωνε «παρών», όχι μόνο δεν στηρίζουν τα αδιαμφισβήτητα εθνικά του συμφέροντα αλλά έχουν συνταχθεί και με τις διεκδικήσεις του αντιπάλου. Και αυτό θίγει τον Έλληνα. «Πάλι εγώ ο χαμένος», λέει με το δίκιο του.
Δεν είναι, δυστυχώς, πρωτόγνωρη αυτή η συμπεριφορά των Συμμάχων μας. Την έχουμε γευθεί πολλές φορές. Με πιο κρίσιμη, όταν παιζόταν η ανεξαρτησία της Κύπρου. Και τότε όλοι οι… Σύμμαχοι πίεζαν τρομερά τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποδεχθεί το περιβόητο Σχέδιο Ανάν (από το όνομα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ), με το οποίο γινόταν η Τουρκία συνεταίρος της Κύπρου. Καθιέρωνε, μεταξύ άλλων, και την εναλλασσόμενη Προεδρία, με την οποία κάθε πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο θα ανέμιζε η τουρκική σημαία.
Οι πιέσεις ήταν αφόρητες, με την Αθήνα να κλείνει το μάτι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι στο δημοψήφισμα θα κυριαρχούσε το «Ναι». Το ίδιο διαβεβαίωνε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πίσω όμως από την πλάτη τους δούλευε για το «Όχι», το οποίο και επικράτησε και έτσι τούρκος Πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου δεν μπήκε.
Και άκουσε τα εξ αμάξης ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον Κόφι Ανάν και τα αφεντικά του.
Πάντα υπάρχει διέξοδος… Πάντα μπορεί να τη βρει ο ηγέτης. Αν θέλει…
Την ίδια κατάληξη με το Σχέδιο Ανάν μπορεί να έχει και η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και η προκλητική, ωμή παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου, του οποίου ήδη τρίζει η καρέκλα από τα καμώματά του. Από τη στιγμή που δεν θα τηρήσουν στο ακέραιο, λέξη προς λέξη, τις προϋποθέσεις που ρητά καταγράφονται στο χαρτί το οποίο υπέγραψαν στις Πρέσπες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ ο Νικολά Ντιμιτρόφ, συμφωνία δεν υπάρχει.
Παυλόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις
Και αυτό το κατέστησε απόλυτα σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, που έγινε στην Κέρκυρα την περασμένη Πέμπτη. Είπε συγκεκριμένα:
«Ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και, πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά –δεν πρόκειται σε αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις– όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».
Ο λόγος πλέον ανήκει στον πρωθυπουργό αλλά και στη Βουλή. Εμείς αποφασίζουμε για την πατρίδα μας, για το αύριό της. Το αύριο του ελληνικού λαού. Και όχι ο κ. Τραμπ, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Νίμιτς…
Το μπορούμε. Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά.