Κάνει δεύτερη δουλειά 1 στους 3 γονείς για να σπουδάσει τα παιδιά του
Ποιο είναι το κόστος για μια οικογένεια που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά της πανεπιστημιακό πτυχίο; Το έχει υπολογίσει κανείς; Κατά σύμπτωση, η ανακοίνωση των διαπιστώσεων της έρευνας που διενήργησε πρόσφατα ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος HSBC συνέπεσε με την εξαγγελία από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου των αλλαγών για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας, στην οποία πήραν μέρος 10.478 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες:
• Κατά μέσο όρο, οι ετήσιες δαπάνες των γονέων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους είναι 16.388 δολ. (14.061 ευρώ).
• Οι υψηλότερες δαπάνες είναι στο Χονγκ Κονγκ, όπου ανέρχονται σε 44.453 ευρώ τον χρόνο. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο τα δίδακτρα αλλά και ο αναγκαίος εξοπλισμός (φορητοί υπολογιστές). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κόστος είναι 18.414 ευρώ, στη Σιγκαπούρη 22.700 ευρώ και στην Κίνα 18.111 ευρώ.
• Ένας στους τρεις γονείς κάνει δεύτερη δουλειά ή εργάζεται υπερωριακά για να επιδοτήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών του. Το 35% των γονέων δανείστηκε χρήματα και το 53% σταμάτησε ή περιόρισε τα χόμπι του.
• Οι φοιτητές στρέφονται στον δανεισμό, δαπανώντας κατά μέσο όρο 860 ευρώ τον χρόνο για την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών, προσωπικών ή φοιτητικών δανείων.