Κάνει δεύτερη δουλειά 1 στους 3 γονείς  για να σπουδάσει τα παιδιά του

Κάνει δεύτερη δουλειά 1 στους 3 γονείς για να σπουδάσει τα παιδιά του

Ποιο είναι το κόστος για μια οικογένεια που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά της πανεπιστημιακό πτυχίο; Το έχει υπολογίσει κανείς; Κατά σύμπτωση, η ανακοίνωση των διαπιστώσεων της έρευ­νας που διενήργησε πρόσφατα ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος HSBC συνέπεσε με την εξαγγελία από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρό­γλου των αλλαγών για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινό­τητας όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευ­νας, στην οποία πήραν μέρος 10.478 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες:
• Κατά μέσο όρο, οι ετήσιες δαπάνες των γονέων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους είναι 16.388 δολ. (14.061 ευρώ).
• Οι υψηλότερες δαπάνες είναι στο Χο­νγκ Κονγκ, όπου ανέρχονται σε 44.453 ευρώ τον χρόνο. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο τα δίδακτρα αλλά και ο αναγκαίος εξοπλισμός (φορητοί υπολογιστές). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κόστος είναι 18.414 ευρώ, στη Σιγκαπούρη 22.700 ευρώ και στην Κίνα 18.111 ευρώ.
• Ένας στους τρεις γονείς κάνει δεύτερη δουλειά ή εργάζεται υπερωριακά για να επιδοτήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών του. Το 35% των γονέων δανείστηκε χρήματα και το 53% σταμάτησε ή περιόρισε τα χόμπι του.
• Οι φοιτητές στρέφονται στον δανεισμό, δαπανώντας κατά μέσο όρο 860 ευρώ τον χρόνο για την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών, προσωπικών ή φοιτητικών δανείων.


Σχολιάστε εδώ