Ομιλία Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ: Κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά με δίκαιη ανάπτυξη

Ομιλία Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ: Κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά με δίκαιη ανάπτυξη

Το όραμά του για την αναγέννηση της χώρας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.

 Αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων. Γεγονός που αποδεικνύει σήμερα εδώ η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε «η συμμετοχή αυτή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία» και απηύθυνε κάλεσμα να συμμετάσχουν όλοι στη μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος.

«Είναι η πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η παρουσία του την 83η ΔΕΘ «δεν αφορά το μοίρασμα παροχών αλλά του οράματος που έχει για την Ελλάδα της νέας εποχής. Του οράματος «Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαίωση των επιλογών της Κυβέρνησής του καθώς όπως επεσήμανε «Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό. Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. Και αυτό είναι έργο όλων μας και κυρίως εκείνων που σήκωσαν βάρη που δεν τους αναλογούσαν».

Οι προτεραιότητες του σχεδίου «Δίκαιη Ανάπτυξη»

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τους στόχους του σχεδίου που είναι οι ακόλουθοι:

-Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας προκειμένου η Ελλάδα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10% Και να γίνουμε όχι απλώς μια κανονική χώρα. Αλλά πρωτοπόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι «Αυτός ο στόχος χρειάζεται την συνδυασμένη και συντονισμένη δράση όλων μας. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας και την ενίσχυση της θέσης μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον : Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.
Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαικό κράτος.

Δεύτερον: Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Προσέλκυση νέων επενδύσεων για να επιτευχθεί η παραγωγή νέου πλούτου και η μείωση της ανεργίας.

Δεσμεύτηκε δε, απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. «Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. Και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία

«Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες» σημείωσε.

Παρουσιάζοντας τους έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον: Η δημόσια διοίκηση -Και η προσπάθεια αναβάθμισής της

• με το νέο σύστημα επιλογής προισταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού
• με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα
• με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου

Δεύτερον: Η λειτουργία των επιχειρήσεων
Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους

• Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας
• Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019

Τρίτον: Η δικαιοσύνη
Και προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.

• Με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη
• Και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού

Τέταρτον: Ο χωροταξικός σχεδιασμός
Και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του

• Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

• Την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019
• Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021

Πέμπτον: Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους

• Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή.
• Με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκ. Ευρώ.
• Με την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκ. Ευρώ.

Και τέλος: Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014.
«Διότι» όπως είπε «δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας».

Αναφέρθηκε δε, σε στοχευμένες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια αντιστροφής του brain drain και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων,

-Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών

-και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.

-Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Διεθνείς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας

«Μέσω των διεθνών συνεργιών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, τους αγωγούς ΤAP και ΙGB και τον σταθμό φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπουλη.

Πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε ώστε να προστεθούν και άλλα έργα, όπως η υποθαλάσσια σύνδεση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ο αγωγός Eastmed, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ηπειρωτική Ευρώπη».

Οι δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο του Σχεδίου

«Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος είναι η ανάκτηση της εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τον στόχο της προστασίας των μισθωτών και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους δύναμης».

Σημείωσε πως «είναι εμφανής η διαχωριστική γραμμή του δικού μας σχεδίου με τις θέσεις του ακραίου φιλελευθερισμού που φέρουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας».

«Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα», υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας και αυτό καθόλου δεν περιόρισε το επίτευγμά μας να γυρίσουμε στην ανάπτυξη».

«Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση.

-Πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

-Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Υγεία – Κοινωνικό Κράτος

Μιλώντας για τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση». Και βρισκόταν στην κατάσταση αυτή, είπε, «εξαιτίας και της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

«Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Οι κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή αφορούν:

-Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών

-Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση

-Μμείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές

-Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

-Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο

-Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Παιδεία

«Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Συνταγματική αναθεώρηση

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας:
-για την διεύρυνση της δημοκρατίας,
-για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών,
-για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες,
για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους

Οι δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα

«Θα αποκαταστήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός «τις αδικίες των μνημονίων και θα επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν».

-Μέχρι το τέλος του έτους, θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι δίκαιο και έγινε πράξη» σημείωσε

-Μέχρι τέλος του έτους σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη. Αλλάζει η δομή του φόρου ώστε να γίνει «πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

-Από 1/1/19 μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους,θα μειωθούν οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

-Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, θα μειωθεί επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

-Από 1/1/19, θα ισχύσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

– 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε «μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».

-4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

– Από 1/1/19 θα προχωρήσει η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

-Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας.
50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

-Από 1/1/21 αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Πηγή ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ