Τι έφερε στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Le Drian;
Μέσα από την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών και την ανακοίνωση της Γαλλικής πρεσβείας, πως η Ελλάδα και η Γαλλία μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, «Συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μας, με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016.», πολλές σκέψεις και σενάρια αναμοχλεύονται.
Κυρίως γύρο από το θέμα της προμήθειας των Γαλλικών φρεγατών και κυρίως επειδή ο κ. Jean-Yves Le Drian, εκτός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το μεσημέρι της Πέμπτης θα βρεθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημείωναν πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από τον Ιούλιο όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα Γάλλοι για συζητήσεις με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ότι είναι ν’ ανακοινωθεί για τις φρεγάτες τύπου Belhara που ήδη ναυπηγούνται στην Γαλλία, θα γίνει σε υψηλότατο επίπεδο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το όλο θέμα, χειρίζεται εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι ίδιες πάντως πηγές τόνιζαν πως για να ξεκλειδώσει αυτό το πρόγραμμα, το κλειδί βρίσκεται στο συρτάρι της Γαλλικής Προεδρίας και τις όποιες ανακοινώσεις ακούσουμε στην Αθήνα, πιθανό αυτές να γίνουν ακόμη και από τα Ιλίσια Πεδία. Το γεγονός πάντως πως στην Αθήνα βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό είναι λογικό πως εκτός από την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, είναι πολύ λογικό ότι θα υπάρξουν και εξοπλιστικές συζητήσεις και βέβαια τα όποια ενεργειακά θέματα τόσο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όσο και στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνάμε πως και η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα κυρίως στα Νότια της Κρήτης και οι εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη κάνουν διερευνητικές συζητήσεις.
Ο ενεργειακός δρόμος που έχει χαράξει η Γαλλία στην Κύπρο φαίνεται πως περνά και από την Αθήνα, αφού ο επόμενος προορισμός του κου. jean-Yves Le Drian είναι η Μεγαλόνησος της ανατολικής Μεσογείου. Να σημειώσουμε επίσης πως η κινητικότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, με την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ και νωρίτερα του Αμερικανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, «συμπίπτει» με την αναμονή της εξόδου του Τουρκικού γεωτρύπανου Fatih, από το λιμάνι της Αττάλειας.
Σε Δέκα Μέρες οι Γάλλοι ξανά στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, τεχνικό κλιμάκιο της Γαλλίας θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη ναυπήγηση των φρεγατών Belhara. Οι υπεύθυνοι της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών περιμένουν αυτή την άφιξη και τα νέα που πιθανό να έχουν στις αποσκευές τους από την Γαλλική πρωτεύουσα. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλεγαν πως οι προγενέστερες συζητήσεις είχαν κάνει σπουδαίες προόδους και τα περισσότερα τεχνικά θέματα φαίνεται πως έχουν επιλυθεί. Εκείνο που μένει, το βασικότερο όλων είναι, η αποδέσμευση των χρημάτων από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων τα οποία είναι στην κατοχή της Γαλλίας και που θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα μας. Τα οικονομικά δεδομένα που συζητά η Ελλάδα ανέρχονται σε 2,8 δις ευρώ για τέσσερα πλοία (άνευ οπλισμού), με σχεδόν τα μισά χρήματα να καλύπτονται από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων. Δυο φρεγάτες θα ναυπηγηθούν επί Γαλλικού εδάφους και ακόμη δυο στα Ελληνικά ναυπηγία.
Τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων βρίσκονται ανάμεσα στο 1,5 έως 2 δις ευρώ, κάθε Belhara έχει κόστος, «ντυμένη» με τον οπλισμό της τελευταίας τεχνολογίας που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο και όχι μόνο, κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα οι δυο από τις τέσσερις φρεγάτες θα πρέπει να κατασκευαστούν από Εθνικούς πόρους. Πάντως η Γαλλία φέρεται να πιέζει από τη δική της πλευρά, η συμφωνία να κλείσει εντός του τρέχοντος έτους, από την Αθήνα σημειώνουν με νόημα πως στο χέρι τους είναι να δούμε τις υπογραφές να μπαίνουν στο συμφωνητικό και να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο έχει αρχίσει να υποφέρει από πλευράς πόρων.
Η Γαλλική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν έχει δείξει θετική- σε αντίθεση με το παρελθόν κυρίως για το θέμα των μαχητικών Mirage 2000- να εξαντλήσουν όλα τα οικονομικά περιθώρια από την πλευρά τους μέσω διακρατικής συμφωνίας, ώστε να «εξυπηρετηθεί» η Ελλάδα, ωστόσο για να συμβεί αυτό εκείνο που φέρονται να ζητούν είναι η πολιτική σταθερότητα στην χώρας μας.
Φωτο: hellasjournal.com – Γραφική απεικόνιση της φρεγάτας Bleharra