Ποντάρει στα Σκόπια ο Καμμένος
Με ορίζοντα τον Μάιο του 2019 κινείται ο Π. Καμμένος, καθώς εκτιμά ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, τέτοιες που να οδηγήσουν σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η… αισιοδοξία του αυτή εδράζεται εν πολλοίς στην πεποίθησή του ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είτε δεν θα έρθει νωρίτερα στη Βουλή προς έγκριση, ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι ότι θα φθάσει τις πρώτες εβδομάδες του ερχόμενου Ιανουαρίου, είτε η συμφωνία θα απορριφθεί από τον ελληνικό λαό μετά από δημοψήφισμα κι ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί ο ίδιος να ανατρέψει την κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη δεσμευτεί. (Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος υπονόησε σε δηλώσεις του στα μέσα της εβδομάδας, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν άγνοια…)
Προσδοκία του κ. Καμμένου είναι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Μάιο να καταφέρει όχι απλώς να σταματήσει τη δημοσκοπική καθίζηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και να τους βάλει ξανά σε ανοδική τροχιά. Ούτως ώστε στις επόμενες εκλογές να καταφέρουν να υπερβούν το όριο του 3% και να είναι στην επόμενη Βουλή.
Η προσπάθεια προδιαγράφεται επίπονη και με στενά τα περιθώρια αισιοδοξίας. Τους τελευταίους, αρκετούς, μήνες οι ΑΝΕΛ κινούνται σταθερά πέριξ του 1%, μακριά από το πολυπόθητο 3%.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει ότι η κατάσταση έχει παγιωθεί, εξ ου και είναι δύσκολα αναστρέψιμη.
Οι λόγοι που οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το κόμμα είναι σαφείς και συγκεκριμένοι και έχουν να κάνουν με επιλογές και αποφάσεις που δεν επιδέχονται ανάκλησης ή έστω μερικής διόρθωσης (βελτίωσης).
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καμμένος αθέτησε τις περισσότερες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, παρέκλινε από τις βασικές αρχές του κόμματος, ενώ το επιχείρημα ότι τα έκανε όλα αυτά για το συμφέρον της χώρας δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους.
Στην προσπάθειά του για ολική επαναφορά θα αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο εμπόδιο: Την κατάσταση πλήρους διάλυσης στην οποία έχουν περιέλθει οι κομματικές οργανώσεις, ειδικώς δε αυτές στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως λόγω των εξελίξεων στο ζήτημα των Σκοπίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Καμμένος απηύθυνε προσκλητήριο προς τους απογοητευμένους, εκείνους που «δεν άντεξαν τον εκβιασμό, το κυνήγι, την πίεση, την απειλή», αλλά και προς όσους «πιθανώς αδικήσαμε» και «όποιους θεώρησαν ότι το όνειρο δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Η μόνη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ήταν η πρώην βουλευτής Μ. Χρυσοβελώνη, με αντάλλαγμα ωστόσο μία θέση στην κυβέρνηση. Βαρύ αντάλλαγμα.