Η άλλη άποψη: Τα ίδια, Παντελάκη μου…

Η άλλη άποψη: Τα ίδια, Παντελάκη μου…

Διά χειρός…

…του Χαρίδημου Κ. Τσούκα, καθηγητή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο: «Ο φαύλος κύκλος του κομματισμού»:

Τα ίδια, Παντελάκη μου…

«Πείτε μου πότε οι κρίσεις στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν κατέστησαν αντικείμενο κομματικής διαμάχης.

Διαχρονικό μοτίβο: Η εκάστοτε αντιπολίτευση κα­τηγορεί την εκάστοτε κυβέρνηση ότι κομματικοποιεί την ηγεσία του κρατικού μηχανισμού. Τι μένει; Η γενικευμένη αίσθηση ότι το κράτος δεν συνιστά έναν πολιτικά ουδέτερο οργανισμό αλλά είναι υποχείριο των κομμάτων εξουσίας. Έτσι, δημιουργείται ο φαύλος κύκλος: Καταγγελίες για κομματισμό, ξήλωμα στελεχών, διορισμός νέων, νέες καταγγελίες κ.ο.κ. Οι ρόλοι αλλάζουν, το βαθύτερο μοτίβο όχι.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι επιλεγέντες από την εκάστοτε κυβέρνηση επικεφαλής δεν έχουν ικανότητες. Δεν το ξέρω, ούτε αυτό είναι το θέμα. Το θέμα είναι ότι ακόμη κι αν έχουν, στο μέτρο που τους συνοδεύει ο ψόγος της κομματικής επιλογής, θα είναι, εξ υπαρχής, ευάλωτοι – είναι απίθανο να τους εμπιστευτούμε. Όσο η στελέχωση σημα­ντικών θέσεων περιβάλλεται από τη διαβρωτική αχλύ της κομματικής σύγκρουσης, τόσο η κρατική δράση θα φέ­ρει το στίγμα του κομματισμού, το οποίο με τη σειρά του θα έλκει σαν μαγνήτης τη συζήτηση στο κομματικό πεδίο, έπειτα από μια φυσική καταστροφή».

Φωτο: evrytanika.gr


Σχολιάστε εδώ