Πόσο πάει ο κατώτατος μισθός και πόσο ο… υποκατώτατος

Πόσο πάει ο κατώτατος μισθός και πόσο ο… υποκατώτατος

-Για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών είναι 586,08 ευρώ και κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ και ο… υποκατώτατος μείον 22%

Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τον… υποκατώτατο μισθό με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργησή του στο πλαίσιο της… εξόδου από τα Μνημόνια, αν και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η άδεια των περιβόητων «θεσμών», κοινώς των δανειστών μας.

Υποκατώτατος μισθός θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, που θεσμοθετήθηκε το 2012.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 7,6% του συνόλου των μισθωτών είναι ηλικίας έως 24 ετών και η πλειοψηφία παίρνει μισθό 511 ευρώ μεικτά, καθαρά 428 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν τη διάταξη «ντροπιαστική», λέγοντας ότι «έφτασε επιτέλους η ώρα να αποτελέσει παρελθόν». Το πρόβλημα, όμως, είναι οι διαθέσεις των δανειστών, που –όπως λένε– είναι πιο εύκολο να αποδεχθούν την αναστολή της διάταξης για μείωση των συντάξεων, από τη στιγμή που θα αποδειχθεί ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, παρά την κατάργηση του υποκατώτατου, ή ακόμη και την αύξησή του παράλληλα με την αύξηση που θα αποφασισθεί για τον κατώτατο μισθό.

Ο πρώτος κατώτατος μισθός που ορίστηκε με τον ν. 4093/2012 και ισχύει σήμερα είναι:
• για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών 586,08 ευρώ και
• για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της «Επιτροπής των Σοφών» υπάρχει αναφορά σχετικά με τον υποκατώτατο για «έναν μισθό στο 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο». Συνδέεται, δηλαδή, ο υποκατώτατος με την εμπειρία και όχι με την ηλικία.


Σχολιάστε εδώ