Αρχαία Κύθνος: Ζωή από την πρωτοκυκλαδική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα (βίντεο)
Σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις φέρνει στο φως η ανασκαφή που γίνεται στην αρχαία πόλη της Κύθνου.
Από τα ευρήματα διαπιστώνουμε την αδιάλειπτη κατοίκηση της αρχαίας Κύθνου, από την 3η χιλιετία π.Χ έως την ύστερη αρχαιότητα.
Συγκεκριμένα, στο αρχαίο λιμάνι που βρίσκεται στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι», βρέθηκαν κεραμεική και εργαλεία από οψιανό της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, αλλά και μια τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και ημικυλινδρική αψίδα, που χρονολογείται η πρώιμη φάση της στην παλαιοχριστιανική περίοδο και η μεταγενέστερη τον 7ο-8ο αιώνα. Βρέθηκε επίσης, ένα κτήριο, με αμυντικό χαρακτήρα, μήκους 80 μ. με 15 δωμάτια, ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους και δύο πύργους καθώς και λαξευμένοι ορθογώνιοι χώροι μέσα στον φυσικό βράχο που χρησιμοποιήθηκαν από την τρίτη χιλιετία π.Χ έως την ύστερη αρχαιότητα.
Για πρώτη φορά με βεβαιότητα τεκμηριώθηκε λοιπόν Πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση στη βραχονησίδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν.
Φέτος, ολοκληρώθηκαν κι οι εργασίες στην αρχαία δεξαμενή της `Ανω Πόλης στο Βρυόκαστρο, με πολυάριθμα ευρήματα, όπως μαρμάρινα γλυπτά και ενεπίγραφες στήλες που προέρχονται από το δίδυμο ιερό του Ασκληπιού και της Αφροδίτης.
Ανάμεσα στα ευρήματα, υπάρχουν ακέραιες παιδικές κεφαλές των κλασικών χρόνων, μικρή κεφαλή Αφροδίτης ελληνιστικής περιόδου, και πήλινη κεφαλή Δήμητρας όψιμων κλασικών χρόνων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Πηγή: ΕΡΤ