Στόχος της ΝΔ οι Περιφέρειες

Στόχος της ΝΔ οι Περιφέρειες

-Στις δημοτικές εκλογές δεν θα δοθούν χρίσματα

Στρατηγική δύο ταχυτήτων θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Μάιο. Στις μεν περιφερειακές θα προσέλθει με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, επιλέγοντας πρόσωπα που είναι σε πλήρη συνάφεια με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Στις δε δημοτικές η προσέγγιση θα είναι σαφώς πιο χαλαρή, θα επιλεγούν ή θα στηριχθούν υποψήφιοι όπου το πρωτεύον χαρακτηριστικό τους θα είναι η απήχηση στην τοπική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίθεται (σχεδιάζει) να δώσει την πολιτική μάχη στις εκλογές για τους νέους περιφερειάρχες, με το σκεπτικό ότι από αυτές θα εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα για την απήχηση των κομμάτων στους πολίτες. Με βάση πάντα το χρώμα που θα πάρει ο χάρτης της χώρας το βράδυ των εκλογών. Υπό αυτήν την έννοια πρόθεσή του είναι να στηριχθούν ως επί το πλείστον πρόσωπα όχι μόνον αναγνωρίσιμα αλλά και που θα διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναζητήσει υποψηφίους ακόμη και μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στόχος του να αυξήσει τον αριθμό των περιφερειών που θα… βαφτούν γαλάζιες. Στις αντίστοιχες εκλογές του 2014 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει σε οκτώ (επτά συν τον Απ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία) από τις 13 συνολικά Περιφέρειες. Είχε ωστόσο χάσει εκ νέου (με μεγάλη διαφορά μάλιστα) την Αττική, και τη «δική» της Δυτική Μακεδονία.

Ως προς τις δημοτικές εκλογές, η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα πολιτικά χαρακτηριστικά υποχωρούν και κυριαρχούν τα τοπικής φύσεως καθώς και η απήχηση των υποψηφίων.

Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, οι οποίοι επικράτησαν, και μάλιστα δύο φορές, χωρίς να είναι στελέχη σε κάποιο από τα μεγάλα κόμματα. Κατ’ αυτήν την έννοια πρόθεσή του είναι, άγνωστο αν θα παραμείνει μέχρι τέλους, η Νέα Δημοκρατία να μη δώσει επίσημα χρίσματα σε υποψηφίους, αλλά να εκφράσει τη στήριξή της σε αυτούς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, πολιτικά και άλλα.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), όπου κάθε φορά τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν χρώμα στο πολιτικό σκηνικό και τροφοδοτούν αναλύσεις και πολιτικά σενάρια.

Αν τελικά είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ο Κ. Μπακογιάννης, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να κατέβει ως ανεξάρτητος και η Νέα Δημοκρατία θα εκφράσει τη στήριξή της.

Μοντέλο που θα ακολουθήσει και σε πολλούς άλλους δήμους, ακόμη κι αν ο υποψήφιος δεν προέρχεται από την παράταξη.


Σχολιάστε εδώ