Στο 50% πουλάνε οι Κύπριοι τα «κόκκινα» δάνεια και όχι στο 3% με 5% που τα δίνουν οι τράπεζές μας

Στο 50% πουλάνε οι Κύπριοι τα «κόκκινα» δάνεια και όχι στο 3% με 5% που τα δίνουν οι τράπεζές μας

Μπιρ παρά, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, πουλάνε οι τράπεζές μας πακέτα «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, τα γνωστά… κοράκια. Οι τιμές στις οποίες τα προσφέρουν δεν ξεπερνούν το 5% της συνολικής αξίας τους, μαζί με τους τόκους.

Πρόκειται για πακέτα ύψους από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και πάνω. Πρόσφατα, τέσσερις ελληνικές τράπεζες πούλησαν «κόκκινα» δάνεια συνολικής αξίας 16 δισ. ευρώ. Και η εντολή των έξω, των δανειστών, είναι να επιταχυνθεί η πώληση όλου του πακέτου των «κόκκινων» δανείων, που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο οι τράπεζες πουλάνε τα «κόκκινα» δάνεια σε δεκαπλάσια τιμή από αυτή στην οποία τα προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε συμφωνία με το αμερικανικό fund Apollo Global για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της εν λόγω κυπριακής τράπεζας μειώθηκαν κατά 435 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν σε 7,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 43% του συνόλου των δανείων.


Σχολιάστε εδώ