Δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας: Το πρώην πολεμικό μουσείο Χανίων να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων

Δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας: Το πρώην πολεμικό μουσείο Χανίων να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων

Τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

«Έθεσα θέματα στον Πρωθυπουργό που του είχα θέσει και πριν από έναν χρόνο. Τον ευχαρίστησα για την υπόθεση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η οποία προχωράει. Έθεσα ωστόσο στον κ. Τσίπρα και ένα νέο ζήτημα, το πρώην πολεμικό μουσείο Χανίων το οποίο κάηκε πρόσφατα και το οποίο αφού ανακατασκευαστεί θα πρέπει να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων. Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός θα δει με θετικό “μάτι”, όπως συνέβη και πέρυσι με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έτσι και φέτος, το καθολικό αίτημα του χανιώτικου λαού να ανακατασκευαστεί το πρώην Πολεμικό Μουσείο Χανίων και να γίνει το νέο Δημαρχείο της πόλης μας”, δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Στη σύσκεψη έδωσαν το “παρών” οι Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων του Νομού Χανίων.

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέλυσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της σύσκεψης, τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο, ενώ αμέσως μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, τού παρέδωσε το σχετικό αναλυτικό υπόμνημα του Δήμου Χανίων με τα ζητήματα που απασχολούν τους Δημότες και χρήζουν επίλυσης.

Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς, το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα του Δήμου Χανίων, “Χανιά: Ταξίδι στο Όνειρο».

Η δήλωση του κ. Τ. Βάμβουκα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη πόλη μας και στον Δήμο μας, που τα τελευταία χρόνια έχουμε βάλει σε τροχιά ανάπτυξης, προωθώντας και υλοποιώντας σημαντικά αναπτυξιακά θέματα, για τα οποία, ωστόσο, βασιζόμαστε και στην ουσιαστική στήριξή σας. Για τα ζητήματα αυτά σας είχα ενημερώσει σχετικά και με την με αριθμ. πρωτ. 53501/18.9.2017 επιστολή μου κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Αρχικά, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την καθοριστική συμβολή σας στη διαδικασία παραχώρησης στον Δήμο μας του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ανταποκρινόμενος σε ένα αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας, που χρονολογείτο από το 1952 και το οποίο 66 χρόνια μετά μπήκε στην τελική ευθεία ικανοποίησής του. Το συγκεκριμένο ζήτημα προχωρά κανονικά και εκτιμάμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε το πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του Στρατοπέδου, ώστε η σχετική συμφωνία να εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας, όπως ορίζει ο σχετικός Νόμος και να ολοκληρωθεί η παραχώρηση στο Δήμο μας.

Σημαντικό επίσης ζήτημα για τον Δήμο μας είναι η παραχώρηση του πρώην Πολεμικού Μουσείου, για το οποίο σας είχα ενημερώσει σχετικά στην προηγούμενη επιστολή μου, ζητώντας την παραχώρησή του στον Δήμο, με σκοπό να μετεγκατασταθεί εκεί μελλοντικά το Δημαρχείο μας.

Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο, που αποτελούσε στολίδι για την πόλη μας, κάηκε πρόσφατα και ορθά η Κυβέρνησή σας αποφάσισε να αναστηλωθεί, διαθέτοντας το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είμαστε ο μόνος δημόσιος φορέας της πόλης, που πραγματικά χρειάζεται το εν λόγω κτίριο, καθώς του αρμόζει και μπορεί να το συντηρήσει. Σας επισημαίνω δε ότι το υφιστάμενο Δημαρχείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου μας.

Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει το αίτημα αυτό ομοφώνως. Είμαι βέβαιος ότι, όπως και στο ζήτημα του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, θα συμβάλλετε καθοριστικά στην παραχώρηση του πρώην Πολεμικού Μουσείου προς τον Δήμο Χανίων.

Θετικό και ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι προχωρά από την Κυβέρνησή σας το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο – Νεάπολη, που αποτελεί το βασικότερο έργο υποδομής και ανάπτυξης για την Κρήτη, με τελικό στόχο την κατασκευή του συνόλου του οδικού τμήματος, από την Κίσσαμο έως και τη Σητεία.

Στον σχεδιασμό αυτό πρέπει να ενταχθεί και ο δρόμος σύνδεσης του Β.Ο.Α.Κ. με το Λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων, καθώς αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας και μεγάλης σπουδαιότητας, αφού το αεροδρόμιο των Χανίων και το Λιμάνι της Σούδας αποτελούν τις πύλες

εισόδου για τη Δυτική Κρήτη, εξυπηρετώντας αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς τους κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Θα ήθελα ακόμη να αναφερθώ και στο έργο «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων», που αποτελεί ουσιαστικά τον περιφερειακό δρόμο της πόλης των Χανίων, με μήκος 4,9 χλμ., συνολικό προϋπολογισμό 13.542.287,18 € (10.542.287,18 € για το έργο και 3.000.000 € για απαλλοτριώσεις), η υλοποίηση του οποίου θα αποσυμφορήσει σημαντικά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων. Ο Δήμος Χανίων από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί να βρει πηγή χρηματοδότησης και έτσι προτείνει την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο υπάρχει πλήρης μελέτη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ως Δήμος Χανίων προτιθέμεθα να συμβάλλουμε στη διαχείριση και στη λειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Δ.Ε. Ακρωτηρίου, η λειτουργία του οποίου είναι σημαντική για την τοπική μας κοινωνία και κυρίως για τη νέα γενιά.

Απευθύνομαι σε εσάς και για τα ζητήματα υποστελέχωσης, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χανίων και όλοι οι Δήμοι της χώρας. Πρόκειται για την έλλειψη κυρίως επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Ζητάω, λοιπόν, κατανοώντας τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Δήμο πρόσληψης μικρού αριθμού ανάλογα με τις ανάγκες του από τις ανωτέρω ειδικότητες.

Επίσης, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης Δημοτικών Αστυνομικών σε όσους Δήμους το έχουν ανάγκη. Είμαστε από τους μεγάλους Δήμους της χώρας, που μετά τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2013, δεν διαθέτουμε ούτε ένα Δημοτικό Αστυνομικό και η ανάγκη ανασύστασης της Υπηρεσίας είναι πολύ μεγάλη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όσα σας εξέθεσα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά θέματα των Χανίων, για τα οποία θεωρώ ότι χρειάζεται η στήριξη σας, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Σας ενημερώνω επίσης ότι προχωράμε στην υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησής σας για την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και τη διαδικασία για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, για την οποία γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον σας.

Είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή ενέργεια και θα μας στηρίξετε στα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Χανίων
Αναστάσιος Βάμβουκας


Σχολιάστε εδώ