Στην παγίδα των Σκοπιανών: Η Αθήνα… πριμοδοτεί τον Ζάεφ εν όψει δημοψηφίσματος!
-Αποδεχόμενη σιωπηρά τα τετελεσμένα για «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»!
Ξαφνικά στην Αθήνα ανακαλύπτουν ότι οι κ. Ζάεφ και Δημητρόφ… προκαλούν επειδή αναφέρονται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», λησμονώντας ότι όλα αυτά προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενώ όλη η κυβέρνηση σιωπά μπροστά σε αυτό το καταιγιστικό επικοινωνιακό τσουνάμι, που καθιερώνει πλέον παντού διεθνώς την έννοια της «Μακεδονικής ταυτότητας», πολιτικοί που έχουν κορυφαία ευθύνη για την κατάληξη στη Συμφωνία των Πρεσπών απορούν βλέποντας τα αποτελέσματα που αυτή παράγει.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τη σκοπιανή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι δυναμιτίζουν το κλίμα για την εξεύρεση λύσης κάνοντας λόγο για «μακεδονικό έθνος», παραβλέποντας προφανώς ότι η λύση έχει ήδη βρεθεί και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, η οποία οφείλει την ύπαρξή της στον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Όμως αυτή η παρέμβαση του κ. Καμμένου, που γίνεται απλώς και μόνο για να χαϊδέψει τα αφτιά των ψηφοφόρων του, δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιουργεί η σκοπιανή πλευρά εις βάρος των ελληνικών θέσεων.
Με δεδομένη την υπαρκτή και βροντερή στήριξη που προσφέρει όλη η διεθνής κοινότητα (εκτός της Ρωσίας) στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην έγκρισή της στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται καθημερινώς από τη σκοπιανή κυβέρνηση περί «Μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και έθνους» κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων.
Έτσι, πλέον, νομιμοποιείται διεθνώς και κατοχυρώνεται αυτό που ακριβώς η Ελλάδα θεώρησε από το 1991 αλλά και πριν ως πυρήνα του αλυτρωτισμού, τον ισχυρισμό δηλαδή περί «Μακεδονικού έθνους», που αργότερα, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, απέκτησε και κρατική οντότητα.
Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών απορριφθεί στο δημοψήφισμα -μια όχι και τόσο πιθανή περίπτωση-, το δεδομένο είναι ότι με τη σιωπή της η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα αποδέχεται και νομιμοποιεί τις ερμηνείες της σκοπιανής πλευράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι, δηλαδή, γίνεται αποδεκτή και αναγνωρίζεται «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» και μάλιστα με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ακόμη κι αν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, και τότε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανατραπεί η εμπεδωμένη πλέον αντίληψη ότι η Ελλάδα αναγνώρισε «Μακεδονική οντότητα και γλώσσα».
Οι κ. Ζάεφ και Δημητρόφ δικαιολογημένα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν όλα τα παράθυρα που τους προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, να θυμίσουμε, αποδέχεται και επιτρέπει τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» από τη σκοπιανή πλευρά, ενώ… προσφέρεται το δικαίωμα και στην άλλη πλευρά να τους χρησιμοποιεί, όπως ακριβώς δήλωσε στους ευρωβουλευτές ο κ. Δημητρόφ.
Δηλαδή ότι δεν έχει πρόβλημα όταν έλληνες πολίτες αποκαλούνται «Μακεδόνες», καθώς βάσει της συμφωνίας εννοούν διαφορετικό πράγμα από τη δική του «Μακεδονική ταυτότητα».
Πολύ απλά, όλοι θα χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία», «Μακεδόνας», «Μακεδονικός» και μόνο όσοι γνωρίζουν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας (που προφανώς σε ορίζοντα μερικών μηνών θα τα έχουν ξεχάσει ακόμη και όσοι έχουν διαβάσει σήμερα τη συμφωνία) θα αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική και η σκοπιανή πλευρά εννοούν διαφορετικό πράγμα.
Εννοείται, φυσικά, ότι αυτή η πρόβλεψη της συμφωνίας ευνοεί αποκλειστικά τη σκοπιανή πλευρά καθώς της επιτρέπει και νομιμοποιεί την καπηλεία των όρων «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» με δυσνόητο αστερίσκο σε κάποιο άρθρο της συμφωνίας. Συνεπώς δεν θα πρέπει να απορεί και να διαμαρτύρεται κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σκοπιανό.
Η κυβέρνηση, με τη στήριξη του κ. Καμμένου, συνομολόγησε αυτήν τη συμφωνία, ικανοποιώντας πιεστικές απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, του Βερολίνου και της ΕΕ, μια συμφωνία η οποία πάντως δεν απέχει και πολύ από όσα υποστήριζε ο παλιός Συνασπισμός και ο πρώιμος ΣΥΡΙΖΑ για το σκοπιανό ζήτημα. Είναι ίσως το μοναδικό ζήτημα στο οποίο κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής (με την εξαίρεση του κ. Καμμένου) στις ιδεολογικές προσεγγίσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της.
Καθώς όμως ακολουθούν και άλλες κρίσιμες διαδικασίες, μιας και μετά το δημοψήφισμα θα πρέπει να βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία από τον κ. Ζάεφ για τις συνταγματικές αλλαγές, δεν θα πρέπει να πέσει η Αθήνα στην παγίδα που έχει στηθεί. Με τη λογική, δηλαδή, ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί ο κ. Ζάεφ προκειμένου να βρει επιχειρήματα για να πείσει την κοινή γνώμη για τη συμφωνία, να πρέπει η Ελλάδα να αποδέχεται σιωπηρά την ακραία ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τρόπο που δημιουργεί τετελεσμένο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της.
Η κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς, που υπέγραψε τη συμφωνία, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει τη συνολική ευθύνη των χειρισμών, οφείλουν τώρα εγκαίρως και αποτελεσματικώς να βάλουν φρένο στους Σκοπιανούς, που σπεύδουν, πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, να επιβάλουν αρνητικά για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένα.
Κωνσταντίνος Τσάκαλος