Ρημάζει ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου

Ρημάζει ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου

-Έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κρατικά φυτώρια και αν αξιοποιηθεί θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγροτική οικονομία της χώρας μας. Όταν λειτουργούσε παρήγαγε πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους, μοσχεύματα, δενδρύλλια κ.λπ.) στους φυτωριούχους και τους αγρότες της χώρας.

Στον σταθμό είχαν αναπτυχθεί 11 πιστοποιημένες μητρικές φυτείες που περιλαμβάνουν 150 ποικιλίες που είναι καταγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Με τους σπόρους και τα μοσχεύματα οι φυτωριούχοι και οι αγρότες θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και δένδρα αλλά και να παράγουν σπόρους και υβρίδια τα οποία είναι περιζήτητα σ’ όλη την Ευρώπη, όπου το μονοπώλιο σήμερα στη δραστηριότητα αυτή κατέχει εδώ και χρόνια η Ισπανία!

Ο δενδροκομικός σταθμός εκτείνεται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων και είχε καταφέρει να ελέγξει και όλες τις ασθένειες των φυτών και των δένδρων που καλλιεργούνται εκεί, ώστε όλη η παραγωγή να είναι διασφαλισμένη καθώς τα φυτά και τα δένδρα ήταν πάντα υγιή! Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, είχε καταφέρει να βγάζει δικές του ποικιλίες μοναδικές και πολύτιμες, όπως τα μανταρίνια «Κλημεντίνη Πόρου», τα πορτοκάλια «Βαλέντσια Πόρου», τα λεμόνια «Αδαμοπούλου» καθώς και μια ποικιλία βερικοκιάς εξαιρετικής ποιότητας, αρωματικής και σαρκώδους, η οποία είχε το πλεονέκτημα να ωριμάζει τον Μάιο, και έτσι να βγαίνουν τα προϊόντα στην αγορά νωρίς και να πιάνουν πολύ υψηλές τιμές!

Όλα αυτά τώρα πήγαν… στράφι κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα οδηγηθεί σε ολοκληρωτική καταστροφή. Για τον σταθμό είχε δείξει ενδιαφέρον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο ως… αντιπολίτευση. Δύο βουλευτές του, το 2014, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, είχαν κάνει ερώτηση στον τότε υπουργό Γ. Καρασμάνη, και τον κατηγορούσαν για «εγκληματική λειτουργική απαξίωση του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου» και τον καλούσαν να πάρει άμεσα μέτρα για να μην καταστραφεί ολοσχερώς!

Στη θέση του Γ. Καρασμάνη, ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αποστόλου, που επί τέσσερα χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να βάζει… ταφόπλακα στον σταθμό! Και ο κ. Δρίτσας ήταν υπουργός και ίσως θα μπορούσε να πιέσει για να γίνει κάτι, αν και τότε προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν το λιμάνι…

Φωτό: agronews.gr


Σχολιάστε εδώ