Ο Μητσοτάκης τραβάει τ’ αυτί Άδωνη και Βορίδη

Ο Μητσοτάκης τραβάει τ’ αυτί Άδωνη και Βορίδη

-Διαφωνεί με τη δημιουργία αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Κίτρινη κάρτα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που διατυπώνουν πολωτικό λόγο και αντιπαρατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τους πολιτικούς αντιπάλους τους βγάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Παράλληλα τους συνιστά να αποφεύγουν τους «αναχρονιστικούς» και «ανούσιους» καβγάδες με υπουργούς ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι όλα αυτά παραπέμπουν στις δεκαετίες του ’80 και του ‘90 και εν κατακλείδι δεν ωφελούν τη Νέα Δημοκρατία.

Το μήνυμα έχει ως βασικούς αποδέκτες στελέχη όπως ο Άδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης κ.ά., οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ακολουθούν πολεμική τακτική έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και πρωτοστατούν στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο, κυρίως, στο πεδίο της κοινωνίας. Γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία αρκετών στελεχών, μεταξύ αυτών και κορυφαίων, που εκφράζουν πιο μετριοπαθείς θέσεις και απόψεις και θεωρούν ότι η πρακτική των κ. Γεωργιάδη, Βορίδη, κ.ά., αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό της ιδεολογίας της παράταξης.

Μεταξύ αυτών και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποίοα πήρε σαφείς αποστάσεις και προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία δηλώσεων, τοποθετήσεων των εν λόγω στελεχών. Έκανε λόγο για «αποχρώσεις» και «διαφορετικές απόψεις» που είναι εύλογο να υπάρχουν σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε όμως ότι για την τελική γραμμή αποφασίζει ο πρόεδρος και η πλειοψηφία. Υπονοώντας ότι οι θέσεις που εκφράζουν οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης αποτελούν μειοψηφία στο εσωτερικό της παράταξης και δεν είναι εκείνοι που χαράζουν την επίσημη γραμμή.

«Ο διαχωρισμός Αριστερά – Δεξιά με τους όρους του παρελθόντος είναι παντελώς ξεπερασμένος», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του («Νέα») ο κ. Μητσοτάκης, πιστοποιώντας έτσι την απόφασή του να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές και να απευθυνθεί στο σύνολο των πολιτών. Αντιλαμβάνεται, έστω και με καθυστέρηση, ότι δεν αρκούν οι ψήφοι των Νεοδημοκρατών ή γενικότερα των δεξιών ψηφοφόρων για να του δώσουν την εξουσία.

Πόσω μάλλον την πολυπόθητη αυτοδυναμία, που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς συμβιβασμούς και παρεκκλίσεις. Πρέπει να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερες μάζες, ιδίως δε στο γκρουπ των αναποφάσιστων, που ενισχύεται διαρκώς και οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται ή είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι «εμπρηστικοί λόγοι», «καταγγελτική επιχειρηματολογία» ή πολύ χειρότερα «ρεβανσιστικές διαθέσεις» κάθε άλλο παρά ελκυστικά ακούγονται όλα αυτά στ’ αφτιά τους. Αντίθετα λειτουργούν απωθητικά, ενώ σε ορισμένους εξ αυτών ξυπνούν τα αντιδεξιά σύνδρομα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ανάψει κόκκινο στα στελέχη εκείνα που κινούνται στη λογική αυτή καθώς επί της ουσίας «υπονομεύουν» τη στρατηγική τους. «Δεν είναι δυνατόν από τη μία ο Κυριάκος να εμφανίζεται ήπιος κι ενωτικός και από την άλλη κάποιοι να ξιφουλκούν και να απειλούν με δίκες και εξεταστικές», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο υψηλά ιστάμενου κομματικού παράγοντα. Κι ο μεν κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα, το ερώτημα είναι αν θα βρει ευήκοα ώτα στα στελέχη εκείνα που ήταν και βασικοί παραλήπτες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν καθώς… θιασώτης της σκληρής γραμμής είναι κι ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ναι μεν σπανίως παρεμβαίνει δημόσια, κινείται ωστόσο στο παρασκήνιο κι ενθαρρύνει, υποστηρίζουν κάποιοι, τους υψηλούς τόνους και τον διχαστικό λόγο στελεχών όπως οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ