ΕΣΕΕ – Β. Κορκίδης: Οι θερινές εκπτώσεις κάτω από τον πήχυ των 6 δις ευρώ

ΕΣΕΕ – Β. Κορκίδης: Οι θερινές εκπτώσεις κάτω από τον πήχυ των 6 δις ευρώ

Η καθιερωμένη έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ό τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου στο λιανικό εμπόριο φαίνεται να κινήθηκε κάτω από τον πήχυ των 6 δις ευρώ. Το συνολικό ταμείο δείχνει ότι στις περισσότερες αστικές αγορές, η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ στις τουριστικές περιοχές της Χώρας η «εισαγόμενη κατανάλωση» από τον τουρισμό δεν ήταν ικανοποιητική.

Το ποσό του 1,2 δις ευρώ της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου σίγουρα έλειψε από τη κατανάλωση και γενικότερα είναι αντιληπτό ότι η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» την αγορά. Οι σημαντικές αυξομειώσεις ανάλογα τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και οι αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και συνοικιακών περιοχών, αλλά και η διαφορετική εικόνα μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων διαμορφώνουν μία σύνθετη κατάσταση πραγμάτων.
Είναι σαφές ότι η αγορά κινήθηκε μεσοσταθμικά αρνητικά φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα με διψήφιο νούμερο -10%, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων του εμπορίου παραμένουν. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το λιανικό εμπόριο το μεγαλύτερο διάστημα της φετινής περιόδου των εκπτώσεων βρέθηκε σε κατάσταση «θερινής ραστώνης».
Η περίοδος των εκπτώσεων επισήμως ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, αλλά βεβαίως ακολουθούν οι προαιρετικές προσφορές και σε ορισμένες περιφέρειες οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις του Σεπτεμβρίου.

Σχολιάστε εδώ