SOS: 4 – 5 βαθμούς θα ανέβει η θερμοκρασία της Γης!

SOS: 4 – 5 βαθμούς θα ανέβει η θερμοκρασία της Γης!

Tο φετινό καλοκαίρι δίνει μια γεύση αυτού που έρχεται…

Καμπάνες άρχισαν να χτυπούν. Αιτία η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ήδη το φετινό καλοκαίρι δίνει μια γεύση αυτού που έρχεται… Και οι ειδικοί λένε ότι στα τέλη του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 4 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Παραθέτουμε τις απόψεις δύο ειδικών για το τι αλλάζει, με πρώτο κίνδυνο το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής.

• Ο Μάρτιν Μπένιστον, διευθυντής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, γράφει στο άρθρο του:
«Αν και είναι δύσκολο να συσχετιστούν στατιστικά κάποια βραχυπρόθεσμα γεγονότα με τη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας, η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πράγματι υπεύθυνη για την αυξημένη συχνότητα, την ένταση και τη γεωγραφική έκταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που βιώνουμε στην Ευρώπη.

Και είναι βέβαιο ότι, εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία της Γης θα έχει ανεβεί τουλάχιστον κατά 4°-5°C πριν από το τέλος αυτού του αιώνα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα σημάνει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα συντελεστεί σε μια τέτοια περίπτωση για τους παράκτιους πληθυσμούς. Πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ αργά, άλλοι, ανάμεσά τους κι εγώ, πιστεύουμε ότι ίσως έχουμε άλλα 5-10 χρόνια για να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά…».

• Επίσης η Βιρτζίνια Μπάρκετ, επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Γεωλογικών Ερευνών (USGS), που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1879, σημειώνει σε άρθρο της:
«Οι πάγοι στους πόλους της Γης συρρικνώνονται, η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει και αυτοί οι δύο παράγοντες προκαλούν ανησυχητική αύξηση του όγκου των ωκεανών.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 16-21 εκατοστά από το 1900 και αναμένεται να φτάσει τα 30-130 εκατοστά μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν την αύξηση ακόμα και σε 2 μέτρα μέχρι το 2100, ανάλογα με τη “συμπεριφορά” των πάγων της Ανταρκτικής. Όσον αφορά τη “γειτονιά” της χώρας σας, οι επιστημονικές παρατηρήσεις μας δείχνουν αυξημένη συχνότητα και ένταση της ξηρασίας στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια».


Σχολιάστε εδώ